Flexibele inzet van warmtepompen gaat geld opleveren

29.04.2021 Nicolien van Loon

Flexibele inzet van warmtepompen gaat geld opleveren

Uit onderzoek blijkt dat binnen vijf à tien jaar het slim aansturen van warmtepompen financieel interessant is om pieken en onbalans op het elektriciteitsnet te voorkomen, zo valt te lezen in een artikel van Topsector Energie. Het onderzoek, uitgevoerd door Accenture, was in opdracht van Flexiblepower Alliance Network (FAN) en TKI Urban Energy. De opbrengsten voor de zogenaamde flexibele inzet van warmtepompen zijn op dit moment nog te klein. Tussen 2025 en 2030 verwacht men dat de business case positief is.

Oorzaak én oplossing
De energietransitie zorgt ervoor dat de vraag naar elektriciteit enorm groeit, met name voor het verwarmen van woningen en bedrijfsgebouwen. Dit zorgt voor stress op ons huidige elektriciteitsnet, dat daar niet op berekend is. Hoewel warmtepompen bijdragen aan deze problematiek, vormen zij ook een deel van de oplossing. Door warmtepompen slim aan te sturen is het namelijk mogelijk om pieken in de vraag naar elektriciteit te verschuiven. Zo helpt de inzet van warmtepompen bij het stabiel houden van het elektriciteitsnet en voorkomt het overbelasting. Dit is toegelicht in het rapport ‘Flexibele inzet warmtepompen voor een duurzaam energiesysteem’, wat inzichtelijk maakt hoe installateurs, energieleveranciers/aggregators en gebruikers geld kunnen gaan verdienen met slimme warmtepompen.

Flexibiliteit nog onaantrekkelijk
De ontsluiting van de flexibiliteit bij warmtepompen is nog niet ver ontwikkeld. Dit is omdat de huidige generatie warmtepompen in de markt nog nauwelijks stuurbaar zijn. Verdienmodellen voor het variabel inzetten van warmtepompen lijken ook nog onvoldoende helder en aantrekkelijk. De vraag bij het onderzoek was daarom de verdienmodellen van de ontsluiting van flexibiliteit bij (hybride) warmtepompen inzichtelijk te maken. Uit de resultaten blijkt dat het nog te vroeg is om warmtepompen winstgevend in te zetten ten behoeve van flexibiliteit, omdat de verdiensten nog klein en versnipperd zijn. Tussen 2025-2030 zal de marktwaarde van flexibiliteit gaan stijgen en het alterabel inzetten van warmtepompen financieel interessant worden, verwacht men.

Verdienmodel en roadmap
In het rapport kunnen onder meer installateurs, aggregators en fabrikanten handvatten vinden om een schaalbaar verdienmodel te ontwikkelen. Daarnaast is er gekeken naar manieren om de grootste barrières weg te nemen door middel van een roadmap die samen met experts in de sector is opgesteld. Uitvoering van deze roadmap zal gebeuren onder leiding van FAN met ondersteuning van TKI Urban Energy. De wens is dat dit leidt tot standaardisatie in de keten, verbeterde prijsprikkels, meer kennisdeling, grootschalige proefprojecten en een breed gedragen visie op de warmtepomp in het energiesysteem van de toekomst.