Geit in de tuin: Wouter Steijvers van Wera

19.08.2021 Nicolien van Loon

Geit in de tuin: Wouter Steijvers van Wera
Skydive Rotterdam

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen. Dit werd een gevleugelde uitdrukking die betekent: een bijzondere persoonlijke interesse waar je tijdens professioneel contact niet zo snel achter komt. In deze rubriek vragen wij mensen met een functie in de HVAC-wereld wat zij gaan doen... en wat hun geit in de tuin is!

Alweer bijna negen jaar werkt hij bij Wera, de rebelse gereedschapsproducent. Wouter Steijvers reist als sales manager het hele land door om het unieke gereedschap bij de fans te brengen. “Onze missie is om gereedschap sneller, veiliger, makkelijker en full of joy te maken.

Mensen zijn ook écht fan. Ik was laatst bij iemand om een speciale schroevendraaier met losse klingen te repareren. Die had de verpakking aan de muur hangen als een schilderijtje!” Het bedrijf dat zo rock ‘n’ roll is dat hun wachtmuziekje een speciaal voor hen gecomponeerd rocknummer is, heeft natuurlijk ook stoere werknemers, en Wouter is daar geen uitzondering op. 

Een ander soort vakantie
Dertien jaar geleden bedacht de sales manager dat hij eens een keer een ander soort vakantie wilde en boekte daarom een cursus AFF, ook wel bekend als accelerated free fall, ook wel bekend als met een snelheid van 200km per uur richting de aarde vallen (en dan je parachute op tijd opentrekken). Wouter is namelijk een skydiver. 

Twee dagen grond, vijf dagen springen
“Het begon met die cursus. De eerste twee dagen doe je grondopleiding. Daar leer je alle facetten, zoals een training over landingsrichtingen, houding in vrije val etc. Als de instructeurs denken dat je er klaar voor bent, mag je springen. Dat doe je dan samen met twee instructeurs. Tijdens de cursus spring je zo’n twee tot drie keer per dag.” De frequentie ligt inmiddels iets hoger. “Nu spring ik zo’n twee tot twaalf keer. Vooral als ik train voor wedstrijden, dan springen we vaak, ja.”

35 seconden
Wouter doet aan formatievliegen. Dat houdt in dat hij met een team van vier man zoveel mogelijk figuren in de lucht maakt in 35 seconden. Een videoman vliegt erboven en neemt alles op, wat later door de jury bekeken en beoordeeld wordt. Op dit moment is het wereldkampioenschap, de Mondial, aan de gang in Rusland. “Wist je trouwens dat één van de beste teams ter wereld een Belgisch team is? Dat zijn militairen, die worden gesponsord door defensie." 

Superveilig
Een voetbalknie of een tennisarm zal je er niet snel van krijgen. “Het is eigenlijk een heel veilige sport,” legt hij uit. “Je traint de procedures keer op keer. Je oefent waar alles zit, raakt het aan. Zo train je muscle memory, dat als er iets gebeurt je lichaam het op automatische piloot oplost.”

Of er wel eens iets mis is gegaan? Eén keertje. “Ik sprong als videoman, dus ik filmde de sprong onder mij. Nadat mijn hoofdparachute openging, begon deze te ‘duiken’. Hij ging niet open zoals die moet. Die heb ik toen losgekoppeld en m’n reserveparachute opengemaakt, dus er was niks aan de hand.” Eng? “Nee, op dat moment ben ik alleen met de handelingen bezig. Ik dacht wel, ah bah, dan moet ik zo dat ding gaan zoeken, haha!”

Eerst springen, dan trouwen
De gemiddelde snelheid is 200 kilometer per uur, maar Wouter’s persoonlijk record ligt op 395 kilometer. “Ik kan het iedereen aanraden. Dat gevoel van een vrije val, dat kun je niet uitleggen, dat moet je gewoon echt zelf ervaren. Als ik een drukke week heb gehad kan ik zo m’n hoofd helemaal leegmaken.”

Of hij z’n hele familie nu ook springfanaat heeft gemaakt? “Dat nog net niet. Maar de meeste hebben wel een keer een sprong met me gemaakt. M’n vrouw moest eerst met me springen voordat we een datum voor ons huwelijk gingen prikken!”