Glastuinbouwsector denkt binnen vijf jaar 900 miljoen kuub aardgas te kunnen besparen

22.04.2022 | Nieuws Joyce Beuken

Glastuinbouwsector denkt binnen vijf jaar 900 miljoen kuub aardgas te kunnen besparen

De glastuinbouwsector doet een aanbod aan politiek, overheid en de maatschappij. Zij stellen het aardgasverbruik binnen vijf jaar met 900 miljoen kubieke meter aardgas te kunnen reduceren, dat schrijft Glastuinbouw Nederland.

De voorgestelde reductie is gelijk aan zo’n 750.000 huishoudens. Een bijzonder gul aanbod, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De glastuinbouw moet immers door de huidige crisis heen geholpen worden, stelt de sector.

Beleidsaanpassingen
Het plan werd aangeboden aan de Tweede Kamer, inclusief een overzicht van de gewenste concrete beleidsaanpassingen. De sector roept de overheid en partners op om samen te investeren om de afname van het gasverbruik versneld te kunnen realiseren.

Telers investeren al ruim vijftien jaar volop in energiebesparing en verduurzaming. De sector investeert al langere tijd in met geothermie en restwarmte, maar ook warmtenetten waar huishoudens van kunnen meegenieten, CO2-hergebruik en Ledverlichting. Eerdere investeringen van honderden miljoenen euro’s resulteerden al in forse daling van de CO2-emissie, stelt de branche.

Koppeling brengt verduurzaming in gevaar
“Alle operationele duurzame projecten staan op dit moment op het spel”, zo is te lezen in het plan. “Door koppeling aan de gasprijs, stoppen subsidies bij hoge gasprijzen. Blijft die koppeling gehandhaafd, dan staken in 2023 tientallen  duurzame projecten, gaan bedrijven terug op het verbruik van gas en neemt het gasverbruik jaarlijks met ruim 340 miljoen kuub aardgas toe. Ontkoppeling van gasprijs aan subsidie kan dat voorkomen. We willen geen stap terug in de energietransitie, de glastuinbouw wil juist met volle kracht vóóruit.”

De sector heeft een lijst aan concrete maatregelen en projecten opgesteld die nodig zijn voor de gewenste bespaarslag. Het hele investeringsplan is hier te bekijken.

glastuinbouwGlastuinbouw Nederlandpolitiekinvestereninvesteringentweede kameroproepvoorstelaardwarmterestwarmte

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu