22.04.2022 | Nieuws Joyce Beuken
De glastuinbouwsector doet een aanbod aan politiek, overheid en de maatschappij. Zij stellen het aardgasverbruik binnen vijf jaar met 900 miljoen kubieke meter aardgas te kunnen reduceren, dat schrijft Glastuinbouw Nederland.
De voorgestelde reductie is gelijk aan zo’n 750.000 huishoudens. Een bijzonder gul aanbod, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. De glastuinbouw moet immers door de huidige crisis heen geholpen worden, stelt de sector.
Beleidsaanpassingen
Het plan werd aangeboden aan de Tweede Kamer, inclusief een overzicht van de gewenste concrete beleidsaanpassingen. De sector roept de overheid en partners op om samen te investeren om de afname van het gasverbruik versneld te kunnen realiseren.
Telers investeren al ruim vijftien jaar volop in energiebesparing en verduurzaming. De sector investeert al langere tijd in met geothermie en restwarmte, maar ook warmtenetten waar huishoudens van kunnen meegenieten, CO2-hergebruik en Ledverlichting. Eerdere investeringen van honderden miljoenen euro’s resulteerden al in forse daling van de CO2-emissie, stelt de branche.
Koppeling brengt verduurzaming in gevaar
“Alle operationele duurzame projecten staan op dit moment op het spel”, zo is te lezen in het plan. “Door koppeling aan de gasprijs, stoppen subsidies bij hoge gasprijzen. Blijft die koppeling gehandhaafd, dan staken in 2023 tientallen duurzame projecten, gaan bedrijven terug op het verbruik van gas en neemt het gasverbruik jaarlijks met ruim 340 miljoen kuub aardgas toe. Ontkoppeling van gasprijs aan subsidie kan dat voorkomen. We willen geen stap terug in de energietransitie, de glastuinbouw wil juist met volle kracht vóóruit.”
De sector heeft een lijst aan concrete maatregelen en projecten opgesteld die nodig zijn voor de gewenste bespaarslag. Het hele investeringsplan is hier te bekijken.
Europa gaat staatssteunstrijd aan met VS en China
Aantal gasafsluitingen gedaald in 2022
Linthorst en HoCoSto bundelen krachten voor de energietransitie
Het Actieplan Groene en Digitale Banen pakt het technisch personeelstekort structureel aan
Kabinet presenteert Actieplan groene banen: meer banen in de groene techniek
Topsector Energie
Regionaal Energieloket
Techniek Nederland
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!