Graaddagen als graadmeter: meer inzicht in je energieverbruik

12.01.2023 Anne Agterbos

Graaddagen als graadmeter: meer inzicht in je energieverbruik

Wil je weten of je écht energie hebt bespaard of was je lage energie gebruik een uitvloeisel van een milde winter? MinderGas biedt een tool waarmee je het aantal graaddagen per jaar kunt bereken. De hoeveelheid kubieke meter gas die je per graaddag gebruikt geeft inzicht in je daadwerkelijke energiebesparing over verschillende jaren. Je kan het aantal graaddagen ook gebruiken om het stroomgebruik van je warmtepomp van jaar tot jaar te vergelijken.

Het aantal graaddagen is het gemiddelde verschil tussen de gemiddelde buitentemperatuur en de gemiddelde binnentemperatuur binnen één etmaal. In een etmaal kunnen dus meerdere graaddagen zitten. Is de buitentemperatuur hoger dan de binnentemperatuur, dan kom je uit op nul graaddagen.

Behalve de temperatuur zijn er per jaargetijde ook andere weersomstandigheden van invloed op de thermostaat, zoals het aantal zonne-uren. Daarom worden de graaddagen vermenigvuldigt met een seizoensafhankelijke weegfactor.

Berekening verbruik
Om je uiteindelijke gasverbruik per graaddag te bereken deel je simpelweg het gasverbruik in kubieke meter gas door het aantal gewogen graaddagen. Op deze manier kan je je gebruik in verschillende jaren vergelijken. Een lagere uitkomst betekent een lager gasverbruik.

De berekening voor het stroomverbruik van een warmtepomp ligt iets ingewikkelder, omdat je hier te maken hebt met de Coefficient of Performance (COP) . De COP is de verhouding tussen de geleverde warmte-energie en de verbruikte elektrische energie, en heeft dus geen constante waarde.

Als het aantal gradendagen toeneemt neemt het energieverbruik van de warmtepomp automatisch toe, omdat de COP afhangt van de temperatuur van de bron (lucht of water). Door het energieverbruik van je warmtepomp te loggen, krijg je een beter inzicht op je besparing in energie verbruik. Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen, dat doet deze tool dat voor jou.