Greenpeace sleept Europese Commissie voor het gerecht

19.09.2022 Nina Groot

Greenpeace sleept Europese Commissie voor het gerecht

Als de Europese Commissie niet afziet van het groene label voor aardgas en kernenergie, stapt Greenpeace naar de rechter. Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de Commissie gezamenlijk een ultimatum gesteld, dat meldt De Ondernemer.

De Europese Unie zal vanaf 1 januari enkele methoden voor het opwekken van elektriciteit en warmte uit aardgas en kernenergie als duurzaam bestempelen. Ze krijgen een groene stempel met een classificatiesysteem dat als leidraad dient voor investeerders en investeerders.

Volgens Greenpeace heeft de EU echter haar eigen regels geschonden met betrekking tot dit classificatiesysteem, de zogenaamde EU taxonomie. Het zou ook in strijd zijn met de Europese klimaatwetgeving en de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs.

Tegenstanders stellen dat de omschakeling op zonne- en windenergie trager zal verlopen, als er veel geld wordt geïnvesteerd in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest. Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de commissie laten weten dat de kwestie in februari moet worden herzien en heroverwegen. Als de zaak niet wordt opgelost, zal Greenpeace een klacht indienen bij het Europese Hof van Justitie.

Oostenrijk en Luxemburg hadden al aangekondigd de nieuwe taxonomie aan te vechten. Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, was het daarmee zeker niet verboden. Maar investeerders zoals banken en pensioenfondsen hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.