Greenpeace sleept Europese Commissie voor het gerecht

19.09.2022 | Nieuws Nina Groot

Greenpeace sleept Europese Commissie voor het gerecht

Als de Europese Commissie niet afziet van het groene label voor aardgas en kernenergie, stapt Greenpeace naar de rechter. Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de Commissie gezamenlijk een ultimatum gesteld, dat meldt De Ondernemer.

De Europese Unie zal vanaf 1 januari enkele methoden voor het opwekken van elektriciteit en warmte uit aardgas en kernenergie als duurzaam bestempelen. Ze krijgen een groene stempel met een classificatiesysteem dat als leidraad dient voor investeerders en investeerders.

Volgens Greenpeace heeft de EU echter haar eigen regels geschonden met betrekking tot dit classificatiesysteem, de zogenaamde EU taxonomie. Het zou ook in strijd zijn met de Europese klimaatwetgeving en de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs.

Tegenstanders stellen dat de omschakeling op zonne- en windenergie trager zal verlopen, als er veel geld wordt geïnvesteerd in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel er nooit meer wat van kunnen zeggen als een ander land voor gascentrales kiest. Acht Europese Greenpeace-afdelingen hebben de commissie laten weten dat de kwestie in februari moet worden herzien en heroverwegen. Als de zaak niet wordt opgelost, zal Greenpeace een klacht indienen bij het Europese Hof van Justitie.

Oostenrijk en Luxemburg hadden al aangekondigd de nieuwe taxonomie aan te vechten. Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, was het daarmee zeker niet verboden. Maar investeerders zoals banken en pensioenfondsen hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.

GreenpeaceEuropese commissieEuropese UnieEU-taxonomieEU taxonomiegascentrales kerncentralesgroene investeringEuropese klimaatwetgevingKlimaatakkoord van ParijsEuropese Hof van Justitieenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu