Groningen start met bouw grootste zonnewarmtepark van Nederland

22.11.2022 | Nieuws Max Muller

Groningen start met bouw grootste zonnewarmtepark van Nederland
©Provincie Groningen

In Groningen is men begonnen met de bouw van een zonnewarmtepark met een oppervlakte van 12 hectare. De zonnewarmte is voldoende voor een kwart van alle warmte die meer dan 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven in Noordwest-Groningen verbruiken. Gebiedsontwikkelaar K3, zonneparkontwikkelaar Solarfields en leverancier TVP Solar ontwikkelen het park voor nutsbedrijf Warmtestad.

Hiermee leveren de vier partijen een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van Groningen. Met behulp van maar liefst 24.000 zonnecollectoren zal warmte worden afgevangen voor duizenden Groningers.

De ontwikkelaars zullen deze warmte leveren met behulp van een nieuwe technologie. Daar waar de gebruikelijke collectoren eerst elektriciteit opwekken om vervolgens water te verwarmen, zijn er bij dit project geen kabels nodig. In plaats daarvan loopt er water langs de zonnecollectoren, waarvan de temperatuur op een warme dag op zal lopen tot zo’n 85 graden Celsius. Om deze hoge temperaturen te bereiken, maakt men gebruik van een innovatieve vacuümtechniek.

Dubbel duurzaam
Deze zonthermietechniek heeft meerdere voordelen. Omdat er geen elektriciteit opgewekt wordt, zal het zonnepark niet de locale transportcapaciteit van het elektriciteitsnet in het geding brengen. Daarnaast kan de zonthermie-oplossing op oudere woningen worden aangesloten, zonder uitgebreide bouwkundige aanpassingen. Tevens zijn de zonnecollectoren volledig recyclebaar.

Bij het ontwerp van het zonthermiepark op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd (nabij de stad Groningen) is nagedacht over een natuurlijke inpassing in het landschap. Van de in totaal 22 hectare van het terrein is twaalf hectare bestemd voor zonthermie. Hierbij wordt de ecologie zo min mogelijk geschaad. Op de overige tien hectare wordt de natuur de vrije loop gelaten.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu