Grootste warmtepomp van Nederland haalt warmte uit afvalwater

06.07.2022 Kenneth Nwosu

Grootste warmtepomp van Nederland haalt warmte uit afvalwater
De Stichtse Rijnlanden

Dinsdag startte de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland, zo melden Eneco en De Stichtse Rijnlanden. De installatie zal voorzien in 15 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet van Utrecht en Nieuwegein

Ongeveer 20.000 huishoudens in de gemeente Utrecht en Nieuwegein zullen duurzame warmte ontvangen dankzij een aquathermie-installatie waarvan de warmtepomp deel uitmaakt. De warmtepomp gebruikt hiervoor de warmte van afvalwater. 

Grootste warmtepomp van Nederland
Op het terrein van de rioolwaterzuivering Utrecht wordt dagelijks ongeveer 65 miljoen liter afvalwater gezuiverd. De aquathermie-installatie zal de relatief hoge temperatuur van dit afvalwater gebruiken voor het verwarmen van water voor het warmtenet. De warmtepomp en een warmtewisselaar verhogen deze temperatuur naar 75 graden. Een buffervat zal dienst doen als opslag van warmte om continue levering te verzekeren. 

Voor aansluiting van de warmtepomp met het warmtenet zal Eneco een nieuwe warmteleiding van 600 meter aanleggen. De installatie zal duurzame warmte bieden aan zo’n 20.000 woningen, circa 580 gigajoule warmte per jaar. Het warmtepompgebouw biedt genoeg oppervlak voor 177 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opwek van 40.000 kilowattuur. 

Officiële startsein
Het officiële startsein werd dinsdag gegeven door dagelijks bestuursleden Constantijn Jansen op de Haar en Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden en Cees de Haan en Manja Thiry van Eneco. Naar planning zal de installatie eind 2023 in gebruik worden genomen.