Grote groei van de hybride warmtepomp verwacht

24.08.2021 | Column Sven Ringelberg

Grote groei van de hybride warmtepomp verwacht

Met steeds hogere doelstellingen om klimaatverandering aan te pakken neemt de druk toe. Druk om snel CO2-uitstoot te verminderen in de bestaande woningbouw. Zo lanceerde Europa laatst het Fit for 55-plan. Het doel: 55 procent CO2-reductie in 2030, we moeten dus opschieten!

Een van de kandidaten om onze doelen snel te behalen tegen acceptabele kosten is de hybride-warmtepomp. Een aantal jaar geleden en tot recent lag de focus nog op in één keer van het aardgas af. De lessen uit de aardgasvrijewijkpilot laten zien dat dit lastiger en duurder is dan gedacht. Hieronder de trends die maken dat de hybride-warmtepomp een serieuze kans gaat krijgen om voor flink veel energiebesparing en CO2-reductie te zorgen.

Hup hup hybride
Vanuit verschillende hoeken wordt druk uitgeoefend op de overheid meer in te zetten op de hybride-warmtepomp. Zo is er een evaluatie van het klimaatbeleid dat spreekt over de noodzaak om meer op isolatie en hybride in te zetten en wordt er stevig gelobbyd. De groep HR/hybride pleit bijvoorbeeld voor meer ISDE-subsidie om bewoners te overtuigen sneller over te stappen op de warmtepomp. Het doel is tot maar liefst 100.000 installaties per jaar te komen. Ter indicatie, ieder jaar worden er nog zo’n 400.000 cv-ketels vervangen.

Een ander punt van aandacht is strengere eisen aan de prestaties van verwarmingsinstallaties. Een motie is al in de Tweede Kamer aangenomen, waardoor een grotere groei van het aantal hybride-warmtepompen wordt verwacht. Het zomaar één op één vervangen van een cv-ketel lijkt langzaam op zijn eind te lopen. Zo krijgt het proefballonnetje van Diederik Samsom, die in 2018 nog sprak over een verbod op de ‘mono cv-ketel’, toch weer extra aandacht.

Nu nog uitvoeren
Dit jaar maken de gemeenten bekend wat hun energieplannen gaan worden. Met deze duidelijk zullen er een hoop wijken en woningen overblijven waar isolatie en de hybride-warmtepomp een mooie eerste stap is. Spannend gaat wel worden: zijn er voldoende materiaal en vaklui aanwezig? Naast het stimuleren van de vraag naar zowel isolatie als de hybride-warmtepomp moet meer aandacht uitgaan naar het aanbod.

sven ringelberggemeente rotterdamhybride warmtepompfit for 55

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu