Gulpener brouwt in 2030 fossielvrij

13.07.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Gulpener brouwt in 2030 fossielvrij

Bierbrouwer Gulpener wil in 2030 af zijn van fossiele brandstoffen, dat meldt Gawalo. Hiervoor zet het bedrijf grotendeels in op het gebruik van restwarmte en een butaan-warmtepomp.

Het bedrijf staat al langer bekend om de inzet van duurzame initiatieven, zoals stoominjectie en een butaan-warmtepomp. Inmiddels heeft het bedrijf een blauwdruk op de plank liggen, die ervoor moet zorgen dat fossiele brandstoffen in 2030 niet meer tot de ingrediënten behoren. 

Warmtegebruik
Een van de sleutelwoorden binnen hun innovatieve doelstellingen is volgens Gulpener ‘hergebruik’. Volgens directeur Jan-Paul Rutten is de helft van het energieverbruik van de brouwer afkomstig van warmte. Om die reden wordt er op meerdere plekken in het proces restwarmte afgevangen. Warmtewisselaars geven de warmte elders in het brouwproces nut.

Gulpener innoveerde verschillende delen van hun brouwproces om energie beter te gebruiken en te bewaren. De brouwerij verwarmt het brouwsel middels stoominjectie. Rutten: “Het was een spannende operatie, want dit is het eerste brouwhuis ter wereld waar het op deze manier gebeurt. Maar het is ontzettend goed uitgepakt.”

Butaan-warmtepomp
Doordat de energievraag flink daalde na toepassing van de verduurzamingsmaatregelen, kon aan het restant worden voldaan met behulp van een warmtepompsysteem. Deze wordt gevoed middels ingekochte groene energie. Een conventionele warmtepomp zou echter niet voldoen. Een Limburgs bedrijf leverde daarom een butaan-warmtepomp die stroom produceert van maximaal 120 graden.

Duurzaamheid geen keuze
De pomp vormt de basis voor de volgende slag die Gulpener wil maken, namelijk fossielvrij worden. Rutten: “De restwarmte van de nieuwe koelingen zullen we afvangen en deze zal als warmtebron dienen voor de warmtepomp. In fase drie koppelen we de rest van onze warmteprocessen, zoals schoonmaakprocessen, ook aan de warmtepomp. Op de momenten dat de warmtepomp niet ingezet hoeft te worden voor verwarm- en kookprocessen zal die een buffercapaciteit aan warmte opbouwen, zodat ons volledige warmtegebruik duurzaam zal zijn.”

Rutten is positief gezind over de toekomst. “Duurzaamheid is voor ons geen keuze. We hadden ook een brouwhuis kunnen realiseren voor een miljoen euro minder, maar dat past niet bij ons. Je kan niet halfslachtig met duurzaamheid aan de gang gaan. Je meent het of je meent het niet.”

gulpenerbierbrouwerijbutaanwarmtepompRestwarmte

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu