Hebben we de ruimte om aan de verplichtingen voor elektrificatie te voldoen?

31.08.2021 Joyce Beuken

Hebben we de ruimte om aan de verplichtingen voor elektrificatie te voldoen?

Duurzame warmte maakt een opmars die veel kennis en kunde vergt. Tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, 28 t/m 30 september in Expo Haarlemmermeer, bespreken verschillende vakmensen de ontwikkelingen rond de energietransitie en overstap op duurzame warmte. Gert Westland, Business Development Manager bij groothandel Technische Unie, vertelt wat we van zijn seminar kunnen verwachten, maar ook over de rol van het bedrijf binnen het Nederlandse energielandschap.

Samen met Willem Peters, adviseur duurzame energie oplossingen, geeft hij een seminar over het geluidsniveau van duurzame warmtealternatieven. Tijdens deze presentatie komen belemmeringen als gevolg van het geluidsniveau van nieuwe warmtesystemen aan bod.

Bron gezocht
Westland en Peters halen  een aantal voorbeelden aan, zoals PVT, het opwekken van warmte met behulp van de zon. Wat het geluidsniveau betreft is PVT een heel aantrekkelijk alternatief ten opzichte van de reguliere warmtepomp, stelt hij. “Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden met ieder hun voor- en nadelen. Een water/waterwarmtepomp is ook een geluidsarmere optie, maar deze kent weer andere nadelen. Zo kan er niet overal een bron worden geboord. Daarnaast is er een tekort aan partijen die de bronnen kunnen boren.”

Westland neemt ons mee langs een tijdlijn van de energietransitie en de belemmeringen die zich voordoen. “We hebben veel verplichtingen. Met een paar jaar moeten kantoorpanden energielabel  C hebben. En het is per 2025 ook de bedoeling dat er per 20 parkeerplaatsen één laadpaal is aangelegd.” Echter komt het nu al vaak voor dat een laadpaal niet kan worden aangelegd omdat de capaciteit onvoldoende is, betreurt hij. “De elektrificatie wordt in rap tempo opgevoerd. Maar we lopen nu al tegen netwerkcongestie aan.”

Netverzwaring
Het begrip energiemanagement wordt dan ook ontplooid. “Daarbij spelen elektrische voertuigen en accu-opslag ook een rol.” De elektrificatie moet volgens hem niet worden onderschat. "Momenteel gebruiken we wereldwijd zo’n 15 terawatt aan stroom. In 2050 verbruiken we waarschijnlijk 70.000 terawatt. Daarvoor moet ons stroomnetwerk op heel veel plaatsen vooruit.”

Westland: “Ik ben van mening dat wij als groothandel onze verantwoordelijkheid moeten nemen binnen de transitie. Wij moeten de juiste producten leveren die de transitie nodig heeft.” Technische Unie voorziet installateurs en klanten in slimme producten, maar verbindt ondertussen ook verschillende partijen in de keten. “We dagen onze leveranciers uit om hun producten duurzaam te leveren, bijvoorbeeld met een materiaalpaspoort. We gaan richting een circulaire economie. Veel grondstoffen zijn schaars. Des te belangrijker is het om bewust bezig te zijn met hoe en waarvandaan je je materialen verkrijgt.”

Gert Westland geeft op donderdag 30 september op Solar Solutions International van 14:05 - 14:25 de seminar 'Mag het wat efficiënter?' Op woensdag 29 september spreekt collega Willem Peters van 15:15 - 15:35 op Duurzaam Verwarmd tijdens de seminar ‘Mag het wat stiller?’