Hernieuwbare energieproductie 20 procent gegroeid

03.02.2023 Jan de Wit

Hernieuwbare energieproductie 20 procent gegroeid
©Nefit Bosch

De productie van hernieuwbare energie in januari lag 20 procent hoger dan in januari 2022, dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. Januari 2023 zette ook weer verschillende records neer. Zo boekte de productie van windenergie een nieuw maandrecord, zonnepanelen leverden meer dan in de zomer van 2017 en ondanks de zachte temperaturen leverden warmtepompen 2,1 petajoule aan duurzame energie.

Door de relatief hoge temperaturen van januari hebben de warmtepompen niet heel hard hoeven draaien. Toch wekten de apparaten 2,1 petajoule aan hernieuwbare energie op. Ook de hoeveelheid zonnewarmte neemt gestaag toe. In januari bespaarde deze techniek 800.000 kubieke meter aan gas.

Lees ook: 'Spectaculaire stijging geïnstalleerde warmtepompen te danken aan de bestaande bouw'

Al met al werd in januari 42 procent van de stroomproductie duurzaam opgewekt. In januari 2022 lag dit percentage nog op 32 procent. Het Planbureau voor de Leefomgeving schat dat in 2030 75 procent van de stroom uit hernieuwbare bronnen komt.

Zonne- en windenergie
Januari was een behoorlijk grijze maand met 55 zonuren, waar 67 gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Desondanks werd er 1,5 petajoule aan zonnestroom opgewekt. Meer dan in de hele zomer van 2017. Dat is met name te danken aan de enorme groei van zonnepanelen op huizen.

Lees ook: Nationaal Solar Trendrapport 2023: 'Energiecrisis veroorzaakt forse groei én stagnatie'

Januari kende ook verschillende zeer winderige dagen waardoor er veel windenergie werd opgewekt. 18 procent van de stroomvraag werd gedekt door windmolens op land, een nieuw maandrecord en in theorie genoeg voor alle Nederlandse huishoudens.