Het dak op

29.06.2021 Wieteke Tichelaar

Het dak op

Het dak is een plek waar steeds meer techniek samen komt. Dat weten we natuurlijk al langer. Maar de mogelijkheden zijn talrijker dan menigeen denkt! Neem bijvoorbeeld Rotterdam. Bij nieuwbouwprojecten heeft deze stad de voorwaarde gesteld dat elk dak minimaal twee extra functies moet hebben.

Elke functie heeft een eigen kleur. Groene daken zorgen voor vergroening, dragen bij aan de luchtkwaliteit en bieden kansen om groente of fruit te verbouwen. Blauwe daken kunnen water opvangen. Of ze vertragen overtollig regenwater, wat het riool ontlast en de kans op overstroming terugdringt. Gele daken wekken duurzame energie op uit zon of wind. Rode daken hebben allerlei sociale functies, zoals een terras, speelplek of bar. Oranje daken worden gebruikt voor mobiliteit, zoals een dakverbinding of dakbrug. Paarse daken zijn woondaken. Grijze daken zijn voor technische functies, zoals luchtbehandelingskasten en schoorstenen. Het resultaat: gebouwen die inspireren en extra mogelijkheden bieden aan haar bewoners.

'Het dak is geen sluitpost'
Maar dat kun je alleen maar met een ‘partner in crime’ met kennis van zaken. Niet langer is de uitvoerende dakdekker aan zet, maar de expert die op de hoogte is van alle mogelijkheden. Of een consortium van samenwerkende organisaties die de gebouweigenaar ontzorgt in het beheer en onderhoud van het dak. Dus de vakman of vakvrouw uit de techniek. Dat zij zich bewust zijn van hun sleutelrol blijkt wel uit de interesse voor de opleidingen gericht op het dak en de nieuwste innovatieve ontwikkelingen. Maar ook het samenwerken krijgt aandacht omdat juist alles samenkomt op het dak!

Genoeg mogelijkheden dus. Maar er zijn koplopers nodig. Het begint bij bewustwording bij architecten, projectontwikkelaars, woningcorporaties, bedrijven en bewoners. Zij moeten inzien dat het dak geen sluitpost is, maar een extra kans om de meerwaarde van een gebouw te benutten en bij te dragen aan verduurzaming van de gebouwde omgeving. En we hebben lef van de overheden nodig, want nu zien we vaak dat regels een duurzaam dak niet mogelijk maken. En dat alles met een sleutelrol voor de techniek.  En dat vraagt om kennis en vaktrots.

Het huis van Sarah
Die vaktrots komt sprekend aan de orde in ‘het Huis van Sarah’, een nieuwe multimediale productie voor de vakmensen in de installatiebranche. Het is een samenwerking tussen Wij Techniek en de TheaterMakers Radio Kootwijk. Zes kamers met een eigen verhaal, waar je geconfronteerd wordt met uitdagende vragen over de toekomst van de installatiebranche en die van jezelf, op weg naar 2025 en verder. Het dak gaan we natuurlijk ook op. Het Huis van Sarah staat dit najaar in het hele land. Ik zie je graag!