Het dak op met de warmtepomp

20.10.2022 Simone Tresoor

Het dak op met de warmtepomp
©Nefit Bosch

Het grootschalig toepassen van lucht-waterwarmtepompen in de bestaande bouw gaat gepaard met tal van uitdagingen. Zo moet er ruimte worden gevonden voor de binnen- en buitenunit, voldaan worden aan de geluidseisen, het afgiftesysteem moet geschikt zijn en de isolatiewaarde van de woning moet voldoende hoog zijn. Nefit Bosch heeft met ervaringsdeskundigen uit de markt ruim drie jaar gewerkt aan een oplossing om bovenstaande uitdagingen te pareren. Een innovatieve monoblock dakwarmtepomp is het resultaat.

Met een royale geschiedenis in de cv-ketelbranche is het bedrijf niet onbekend met innoveren. Ze wisten dan ook dat er een enorm ontwikkelproces noodzakelijk was alvorens hun warmtepomp op de markt te brengen. Hun doelgroep is bijzonder groot; van nieuwbouwwoningen tot het grootste deel van de bestaande eengezinswoningen, vertellen Jan Bosch, marketing communicatie manager, en René Kanters, technical project lead bij Nefit Bosch, tijdens de Kennismiddag warmtepompen op de Energiebeurs.

Weinig geluid, hoge aanvoertemperatuur en betaalbaar
Bij bestaande woningen loop je meteen al tegen de uitdaging aan dat de bewoners meestal geen vloerverwarming hebben en er ook niet op zitten te wachten hun mooie vloer eruit te halen. Isoleren is wat dat betreft een veel makkelijkere maatregel. Ook worden de buitenunits nou niet bepaald mooi gevonden én neemt een warmtepompinstallatie behoorlijk wat ruimte in. Dat kan anders dachten ze bij Nefit Bosch.

De doelen bij de ontwikkeling waren duidelijk: het moest een geïntegreerde dakoplossing worden die weinig geluid maakt, met hoge aanvoertemperatuur door het gebruik van het koudemiddel propaan, een efficiënt systeem met mogelijkheid om ventilatielucht te gebruiken, zo goed als onderhoudsvrij  én hij moest betaalbaar zijn.

‘We rekenen af met het thema geluidsoverlast’
Het systeem heeft veel voordelen: de gebruiker heeft er geen last van want hij staat op het dak. Geen lelijke buitenunit in de tuin of aan de muur. De aanvoertemperatuur loopt tot 70 graden Celsius en dus is hij toepasbaar bij alle afgiftesystemen en bestaande radiatoren. Vloerverwarming is niet nodig en het gebrek aan ruimte is opgelost door hem op het dak te plaatsen. Voor de binnenunit kan men kiezen uit een wandmodel met externe warmwaterboiler en buffervat of een staand model waarin beiden zijn geïntegreerd.

“Geluid is een terugkerend thema bij warmtepompen, dus daar hebben wij een oplossing voor gevonden. Een van de unieke features van de Compress 5800i is dat de ventilator horizontaal geplaatst is. Doordat de uitblaas omhoog is én de unit op het dak wordt geplaatst rekenen we af met het thema geluidsoverlast. De installatie kost je ongeveer één zonnepaneel ruimte op het dak”, aldus Kanters.

Slechts een doorvoer voor het leidingwerk door het dak
Over de plaatsing op het dak is goed nagedacht. Er hoeft geen gat in het dak te worden gezaagd, slechts een doorvoer voor het leidingwerk, waarvoor een mal wordt meegeleverd. Er moet een onderplaat op het dakbeschot worden bevestigd en een kunststofplaat om de boel waterdicht te maken.

Bosch: “We willen natuurlijk voorkomen dat de installateur om de zoveel tijd het dak op moet. Het hele ontwerp is gericht op een onderhoudsarm-concept. Er is dus weinig noodzaak om onderhoud te plegen. Maar mocht het een keer noodzakelijk zijn, dan is er alles aan gedaan dat onderhoud zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Zodoende kan de beplating snel verwijderd worden en kunnen de schroeven er niet uit vallen. De installatie heeft een zelfreinigend vermogen en daarbij hoeft het koudemiddel, propaan, niet te worden bijgevuld.”

Eerst all electric, later ook hybride
De eerste honderden dakwarmtepompen, die vanaf medio 2023 op de markt komen, gaan geplaatst worden door Ibuild, die een vernieuwend prefab woningbouwconcept ontwikkelden waar deze warmtepomp prima inpast. In eerste instantie wordt de dakwarmtepomp all-electric uitgebracht, maar in de toekomst staat er ook een hybride toestel op de planning.