‘Het zelf installeren van mijn warmtepomp heeft me 15.000 euro bespaard’
28.04.2023 Simone Tresoor

Onlangs plaatste Warmte365 een artikel waarin we aan de warmtepompfabrikanten vroegen hoe ze stonden tegenover het zelf installeren van een warmtepomp door een particulier. De reactie van de fabrikant laat zich raden: Doe het niet. Maar er kwam ook een tegengeluid.
We zetten de voordelen van een door een vakmens geïnstalleerde warmtepomp nog maar eens op een rijtje: je hebt profijt van de ervaring en kennis van een vakmens, je weet dat de installatie vakkundig is aangelegd, je behoudt de fabrieksgarantie én je hebt recht op subsidie. Een vakmens kan je informeren welke warmtepomp er het geschiktst is voor de woning.
En ook niet onbelangrijk: de warmtepomp moet worden ingeregeld. Wordt er een inschattings- of berekeningsfout gemaakt, dan heb je een minder efficiënte installatie en dat komt neer op het verbranden van je eerder uitgespaarde geld. Maar denk ook aan gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan bij een fout maken met het koudemiddel of het verkeerd zetten van spanning. Stel dat er brand ontstaat, dan weet je zeker dat de verzekeraar niet uitbetaald.
Een oproep op LinkedIn zorgde voor tegengeluid. Enkele reacties:
Pier Willem Kooistra: "Bij zelf installeren of installeren door een installateur kan er het een en ander fout gaan, meteen of later. Zolang je met enige kennis en vooral geduld alles netjes aansluit zoals het bedoeld is, en vooral ook de handleidingen goed gevolgd worden (en kloppen) is er niet veel aan de hand."
Karl Pennings: "Met een gezond stel hersenen, een goede voorbereiding inclusief informatie en het betere gereedschap kun je heel veel zelf doen. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het hoeft niet altijd een gecertificeerd bedrijf te zijn. Ook onder de zogenaamde vakmensen zitten voldoende prutsers."
Ruud Kranendonk: "Een handige Harry kan heel goed heel ver komen. Een goede methode om het schreeuwende tekort aan vakmensen beter te bemensen is de combideal. Installateur berekent de installatie, particulier installeert nagenoeg alles en installateur komt voor die speciale laatste loodjes (en controle ) en neemt samen met de klant de installatie in bedrijf. Dingen niet goed? Niet in bedrijf en aanwijzingen wat er nog gedaan moet worden! Laten we stoppen met angst en vooral kijken naar wat kan. Zal vast niet altijd goed gaan, open en volledige informatie delen vanuit fabrikant en installateur helpt."
Rik Spitters: "De installatiebranche mag gerust weer moord en brand schreeuwen over particulieren die zelf aan de slag gaan, maar daar is zij ook zelf schuldig aan. Offertes van 17.000 tot 20.000 euro voor een warmtepomp, gewoon kijken of er een particulier is die hapt, want de backlog zit toch ramvol. En als je iets in samenwerking wil doen krijg je al helemaal nul op rekest. Want de Nederlandse installateur wil alles doen of niks. We hebben een enorme opgave met elkaar te realiseren, als we met elkaar kritisch kijken welk deel door particulieren gedaan kan worden en waar de vakman echt nodig is, kunnen we veel meer werk verzetten en de verduurzaming van de gebouwde omgeving versnellen. Wanneer gaat de installatiebranche eens moderniseren en onder ogen zien dat zij het alleen niet voor elkaar krijgt?"
'Ik heb 15.000 euro bespaard'
Toine Stoop uit Waarland heeft zelf zijn vrijstaande huis gebouwd en de regie gehouden met behulp van vakmensen. En dat had een duidelijke reden: hij vind dat de ‘gevestigde orde’ veel te veel geld rekent. Stoop: “Ik ben zelf technisch, maar heb geen installatie-achtergrond. Ik heb dit echt gedaan om kosten te besparen. Wij hebben een warmtepomp met bron. Dergelijke warmtepompen worden in combinatie met de bron en aanleg geoffreerd. Je schrikt je kapot van de prijzen.”
“Ik werkte samen met een installateur met een BRL-vergunning. Dan kun je kopen wat je wil. Het werd een Alpha Innotec. Zij leveren iemand die de warmtepomp komt inregelen, dat zit bij de aanschafprijs. De bron heb zelf geregeld met een boorbedrijf en ik heb de installateur verder geholpen met wat ik kan: de elektrische installatie, vloerverwarming en leidingen trekken. We wonen nu twee jaar en alles draait als een zonnetje. Ik krijg dit jaar een energierekening van 60 euro. Mijn boodschap is dat het gewoon te duur is. Een warmtepomp aanschaffen en laten installeren in andere landen is veel goedkoper. Waarom kan dat bij ons niet?”
“Als een fabrikant zegt dat je via hen de bron moet regelen betaal je zo 8.000 euro meer. Ik was nu 20.000 euro kwijt en ik heb offertes gehad van 40.000 euro voor alleen het materiaal, dan kwamen de manuren er nog bij. Ik denk dat ik met deze warmtepomp rond de 15.000 euro heb bespaard. Mochten er mensen met dezelfde ideeën rondlopen dan leg ik met liefde uit hoe ik het heb gedaan.”