Hiermee moeten woningcorporaties rekening houden bij onderhoud van duurzame installaties

06.05.2022 Simone Tresoor

Hiermee moeten woningcorporaties rekening houden bij onderhoud van duurzame installaties

Tijdens het congres Duurzaam Bouwen op de beurs Duurzaam Verwarmd sprak Marten Witkamp  van Stroomversnelling: “Wij noemen ons ook wel een vereniging van koplopers. Wij proberen vaak als eerste dingen uit om daar van te leren en daar gezamenlijke kennis van te maken en deze kennis vervolgens te delen met de rest van de markt.”

Woningbouwverenigingen rekenen vaak naar de total cost of ownership, dat wil zeggen dat ze het volledige financiële plaatje over de levensduur van een woning bekijken. De focus op deze investeringskosten is nogal hardnekkig gebleken.

Met hoeveel kosten moet je rekening houden bij duurzame installaties?
"Een aantal jaar geleden wisten woningcorporaties nog niet met hoeveel kosten ze rekening moesten houden voor onderhoud van duurzame installaties. Er waren onbeantwoorde vragen als: hoe vaak gaat het kapot? Wat zijn de vervangingskosten en hoeveel arbeidsuren moet je rekenen? Het onderhouden van een duurzame installatie bleek echt wel iets anders dan het bekende cv-onderhoud. Bij navraag kregen ze enorm verschillende bedragen voor onderhoud te horen.

Stroomversnelling heeft daarom onderzoek gedaan en met achttien partijen die al veel ervaring hadden gesproken. De focus lag op levensduur, preventief onderhoud en storingsonderhoud van lucht- en water-warmtepompen, ventilatiesystemen met WTW, PV-systemen en monitoringsystemen."

Welke invloed heeft een onderhoudspartij op de levensduur van een duurzaam apparaat?
"Deze impact blijkt enorm te zijn. Bij goed preventief onderhoud kan een warmtepompsysteem, met een verwachte levensduur van vijftien jaar, zomaar twintig jaar meegaan. En wellicht nog langer als je het buitendeel eerder vervangt dan het binnendeel. En dit geeft uiteraard lucht in de jaarlijkse kosten.

Er kan ook veel bereikt worden door goed te kijken naar de instellingen, door goed te ontwerpen en goed te dimensioneren. Maar kijk ook welk merk het beste past bij de omgeving waar je laat installeren. Voor welke markt is een merk ontwikkelt? Zitten er in de installatieomgeving bijvoorbeeld veel zouten in de lucht? Pas daar het merk dan op aan."

Onderhoudskosten van een warmtepomp zijn hoger dan een cv-ketel
"Uit het onderzoek van Stroomversnelling naar warmtepompen blijkt dat in de levensduur van vijftien jaar de kans vijftig procent is dat de pomp een keer stuk gaat. Dan is het slim om een afspraak te hebben met de leverancier dat deze pompen voorradig blijven. Ook blijkt dat je niet zo vaak preventief onderhoud hoeft te plegen als destijds met een cv-ketel het geval was. Met monitoring kun je al heel veel zien en veel onderhoud kun je hiermee voorspellen.

Wat uit het onderzoek ook duidelijk naar voren is gekomen: de onderhoudskosten van een warmtepompsysteem zijn momenteel nog duidelijk hoger dan bij een cv-ketel. Er moeten dus jaarlijks hogere kosten worden gereserveerd voor onderhoud."