Hittelabel voor woningen kan doden voorkomen

23.02.2022 Simone Tresoor

Hittelabel voor woningen kan doden voorkomen

Onderzoekers van het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) vinden dat corporaties, zorginstellingen en gemeenten een nieuw hittelabel moeten invoeren, schrijft Stadszaken. Dit is een meetmethode die aangeeft hoe snel een woning opwarmt.

“Als je het hittelabel vergelijkt met overlijdens tijdens een hittegolf, kunnen gemeenten en corporaties nog wel eens flink schrikken. Hitte is de grootste doodsoorzaak van klimaatverandering in Nederland”, zegt Marcel Tonkes, voorzitter van de begeleidingsgroep van het rapport de Klimaatbestendige Stad (KBS), waar een consortium van overheden en bedrijven aan werkten.

Plaats een boom of zonnescherm
Bij het onderzoek zit een handleiding voor gemeenten, corporaties en zorginstellingen met praktische tips om hitte in woningen tegen te gaan, én het uitgewerkte puntensysteem voor een hittelabel. Het rapport laat zien dat groene daken nauwelijks helpen maar dat een boom voor het raam of een zonnescherm buiten veel beter werkt in combinatie met het gedrag van de bewoner. Voor oudere, minder goed geventileerde woningen, helpen witte bitumen daken.

De maatregelen zijn niet overal makkelijk toepasbaar. Niet overal kan een raam open en niet iedereen in een huurhuis krijgt zonneschermen voor de ramen. Corporaties en projectontwikkelaars zouden beter rekening moeten houden met hittestress, vinden de onderzoekers.

'Feitelijke metingen tijdens een hittegolf zijn de volgende stap'
Tonken: “Het rapport is een eerste aanzet, feitelijke metingen tijdens een hittegolf zijn de volgende stap. Ook willen de onderzoekers weten hoe ruimtelijke keuzes effect kunnen hebben op hittestress in woningen.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van onder meer adviesbureaus Arcadis, RIGO en Tauw, het RIVM en Hogeschool van Amsterdam. In de begeleidingsgroep waren onder meer gemeenten, het Klimaatverbond en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vertegenwoordigd.