Hoe goed is de isolatie van een iglo?

26.01.2023 Brendan Hadden

Hoe goed is de isolatie van een iglo?

Er is sneeuw op komst! Toegegeven, het is niet veel. Maar het kan nog wel eens koud worden dit jaar en dan is het goed om opties achter de hand te hebben. Dus Warmte365 zocht uit: hoe warm kun je het krijgen in een iglo?

Een iglo is een hut die uit sneeuwblokken bestaat en het woord betekent “huis” in de taal van de Inuit (volken in Groenland en Canada). Hoewel het misschien niet het warmste onderkomen lijkt, zijn veel mensen bekend met het weetje dat de binnenkant van een iglo warmer is dan de buitenkant. Maar bij Warmte365 zijn we op zoek naar meer precisie dan dat, dus zochten we uit hoe warm het nou écht in een iglo is.

Het onderzoek
In een onderzoek door Holihan, Keeley, Lee, Tu & Yang (2003) gebruikten wetenschappers een simulatie om te zien wat de temperatuur in een iglo zou worden met een persoon in het midden. De onderzoekers concludeerden dat de temperatuur in de iglo varieerde van -7 graden Celsius bij de wand van de iglo, tot een comfortabele 15 graden in het midden waar de gesimuleerde proefpersoon zich bevond. Niet verkeerd, toch?

Aan de slag
Hoe bouw je dan zo'n lekker warme iglo? Pieter Sjipkes, een voormalig architectuurdocent aan McGill University, gaf Popular Science de volgende tips:

  • Zorg dat je genoeg sneeuw hebt: Sjipkes raadt ongeveer 30 centimeter sneeuw over een redelijk grote achtertuin aan.
  • Gebruik de juiste sneeuw: niet de poedersneeuw bovenop, maar het stevige spul daaronder waar je niet meer doorheen zakt.
  • Trek een cirkel: zet een stok in het midden en gebruik een touw om daar een mooie ronde omtrek voor je iglo mee te maken. Popular Science raadt niet meer dan drie meter aan als diameter voor je iglo.
  • Gebruik een vorm voor je blokken: traditioneel zijn de blokken ongeveer 90 x 40 x 20 centimeter.
  • Leg de blokken in een spiraal omhoog waarbij je steeds kleinere blokken gaat gebruiken. Laat een opening aan de bovenkant en een ingang vrij.

Tot slot kun je de iglo met een laag water afspoelen, die als het bevriest je iglo steviger maakt.

Super iglo’s
In het onwaarschijnlijke geval dat je klaar bent met je iglo en er nog steeds sneeuw in Nederland over is, hoeft de pret daar niet te stoppen. Sjipkes bouwde ooit met zijn studenten een 1:5 schaal model van het Pantheon–in feite een super iglo–van sneeuw (zie foto). De grootste iglo ooit gemeten (volgens het Guinness World Book of Records) was 10,5 meter hoog en had een diameter van 12,9 meter. De iglo werd door het Iglu-Dorf team in Zwitserland gebouwd in 2016.

Copyright McGill University