Cesar warmte-accu slaat warmte en energie seizoenenlang op

24.07.2024 Sjoerd Rispens

Cesar warmte-accu slaat warmte en energie seizoenenlang op
©Cesar warmte-accu

Alweer tien jaar geleden begon Cees van Nimwegen met de ontwikkeling van de Cesar warmte-accu. Om de energietransitie succesvol te laten verlopen moest er meer worden ingezet op de ontwikkeling van grootschalige opslag, zo was zijn redenatie. De Cesar warmte-accu, die al bij pilots wordt ingezet, moet daar een rol in gaan spelen. De accu kan warmte leveren aan woningen, fabrieken en de glastuinbouw.

“Ons doel is dat de Cesar warmte-accu daar terechtkomt waar hij thuishoort en een eerlijke kans krijgt, want dat gebeurt in deze markt niet altijd”, zegt Gonnie van der Vorst, de rechterhand van Van Nimwegen en degene die alle interviews doet. “En als wij onze investering terugverdienen is dat natuurlijk keileuk. Maar in alle eerlijkheid, wij zijn net zo gelukkig wanneer er een andere schone, betaalbare oplossing komt. De oplossing hoeft niet per se Cesar te heten.”

Desondanks zijn de twee trots op de Cesar warmte-accu die Van Nimwegen ontworpen heeft. De accu werkt via een voortdurend proces van warmte opslaan en warmte onttrekken. Elektrische energie uit zonnepanelen, windmolens of uit het overbelaste elektriciteitsnet wordt op de roestvrijstalen buizen aangesloten, net zoals dat bij een gloeilamp werkt. Via de buiswand wordt de warmte afgegeven aan de kern van de accu.

De warmte-accu is een opslagreservoir, optimaal geïsoleerd en gevuld met materialen met een hoge energiedichtheid. Het opslagmedium absorbeert de aangevoerde warmte en houdt deze gedurende lange tijd vast, desnoods seizoenen lang. De warmte-accu bereikt hierdoor in de kern een temperatuur van ongeveer 450 graden Celsius. Isolatiemateriaal voorkomt dat de warmte verloren gaat of aan de buitenzijde voelbaar is.

Voordelen
Wat zijn de voordelen van de accu? Waarom zouden mensen er aan moeten beginnen? “Er zijn geen fossiele brandstoffen nodig”, somt Van der Vorst op. “Er komt bij de productie geen CO2 vrij en het helpt om netcongestie terug te dringen.”

“Hoe dichter je de accu bij huis plaatst, hoe beter hij werkt”, gaat Van der Vorst verder. “En als je meer huizen wil gaan verwarmen dan moet je het warmtenet, waar de accu op aangesloten is, groter maken, daar moet je dan decentrale buffervaten voor gebruiken.”

In het Noord-Brabantse dorp Boekel loopt nu al enkele jaren een pilot waar de Cesar warmte-accu wordt gebruikt. “In dat ecodorp, zoals het ook genoemd wordt, worden momenteel 36 klimaatadaptieve woningen verwarmd”, vertelt Van der Vorst.  “Het dorp bestaat verder uit een buurthuis, een werkplaats en een kennis- en educatiecentrum. Er zitten ook ondernemingen.” Volgens Van der Vorst zijn de voorlopige resultaten van Boekel positief, maar is het volle potentieel nog niet bereikt.

Mini accu
Het bedrijf maakte onlangs bekend dat er een nieuwe vorm van de accu op de markt komt, de zogeheten mini-accu, die hetzelfde werkt als de originele. “Die wordt op dit moment gebouwd en aan tests onderworpen”, vertelt Van der Vorst. “Daar wordt dan een dynamisch contract voor afgesloten en vervolgens gaan we gaan kijken hoeveel kubieke meters gas die kan vervangen.”

Vanwaar de beslissing om een mini-accu te maken? “Omdat via het dynamisch contract gedurende het hele jaar, ook in de winterperiode, goedkoop energie wordt verkregen”, aldus Van der Vorst. “De opslagperiode wordt hiermee drastisch verkort waardoor een hoog rendement wordt gegarandeerd.”

“Na de fundering wordt het systeem turn-key geleverd en vindt de totale installatie binnen een dag plaats”, gaat Van der Vorst verder. “Ik verwacht dat de mini in het najaar hier voor het eerst gaat werken.”    

Het project van de Cesar warmte-accu loopt dus al tien jaar en in 2019 was er voor het eerst media-aandacht. Is Van der Vorst tevreden met wat er de afgelopen vijf jaar allemaal is gebeurd? “Nou, eigenlijk helemaal niet omdat ik enorm ongeduldig ben”, antwoordt Van der Vorst. “Maar als we naar de realiteit van de wereld kijken moeten we tevreden zijn. Marketing heeft tijd nodig.  Het eerste systeem staat in ecodorp Boekel en de tweede staat klaar voor de verwarming van twintig appartementen.”

“We hebben bij Boekel laten zien dat de accu werkt, dus het is nu aan anderen om te beslissen of zij de accu willen gaan gebruiken”, zegt Van der Vorst. “En als mensen dat niet gaan doen, vinden wij dat prima. Maar laat ons dan wel even weten wat je wel gaat doen, misschien horen wij dan ook nog wat interessants.”

“De interesse groeit”, aldus Van der Vorst. “Vooral door de plannen om de salderingsregeling te stoppen. Dat is een strop voor de warmtepomp gebruikers omdat vooral in de winter, dure elektrische energie moet worden ingekocht.”