Hoe het klonen van mammoeten de opwarming van de aarde kan stoppen

23.09.2021 Joyce Beuken

Hoe het klonen van mammoeten de opwarming van de aarde kan stoppen

Nee, het is niet het plot van de nieuwste Ice Age-film. Onderzoekers onthullen hun plannen om de langgeleden uitgestorven mammoet middels genbewerking terug te laten keren op aarde, in de hoop dat het wollige beest een deuk slaat in klimaatverandering.

De wetenschappers zijn ook van mening dat de introductie van kuddes olifanten- mammoethybriden op de Arctische toendra kan bijdragen tot het herstel van de aangetaste leefgebieden en de bestrijding van sommige gevolgen van de klimaatcrisis. Dit zouden ze bijvoorbeeld kunnen doen door bomen omver te trappen, waardoor de vroegere Arctische graslanden kunnen herstellen.

Mengelmoes van ecosystemen
Maar het platwalsen van alles wat groeit is logischerwijs niet alleen maar bevorderend voor de omgeving. Gareth Phoenix, hoogleraar ecologie van planten en veranderingen in het aardsysteem aan de universiteit van Sheffield, zegt hierover het volgende: "We hebben inderdaad een groot aantal verschillende maatregelen nodig om de klimaatverandering een halt toe te roepen, maar we moeten ook op verantwoorde wijze met oplossingen komen om onbedoelde schadelijke gevolgen te voorkomen. Dat is een enorme uitdaging in het uitgestrekte Noordpoolgebied, waar verschillende ecosystemen onder verschillende milieuomstandigheden bestaan.”

Mos moet blijven
"Zo worden bijvoorbeeld mammoeten voorgesteld als een oplossing om de dooi van de permafrost een halt toe te roepen, omdat zij bomen zullen verwijderen, de grond zullen vertrappen en verdichten en landschappen zullen omvormen tot grasland, wat de grond koel kan helpen houden. We weten echter dat in de beboste Arctische gebieden bomen en mosbedekking van cruciaal belang kunnen zijn voor de bescherming van de permafrost, dus het verwijderen van de bomen en het vertrappen van het mos zou wel het laatste zijn wat je zou willen doen."

Surrogaat
Voor het plan is maar liefst 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld. De wetenschappers hebben hun zinnen gezet op het creëren van een hybride van olifant en mammoet door in het laboratorium embryo's te maken die mammoet-DNA dragen. Hiervoor worden huidcellen van Aziatische olifanten, die met uitsterven worden bedreigd, gewonnen en samengevoegd met veelzijdige stamcellen die mammoet-DNA dragen. Het embryo wordt hierna gedragen door een surrogaatmoeder of een kunstmatige baarmoeder.

De onderzoekers hopen de eerste mammoetkalfjes over zes jaar te kunnen aanschouwen. Daar gaat wel een zwangerschap van maar liefst 22 maanden aan vooraf.