Hoe houden we het hoofd koel?

09.08.2022 | Column Jeroen Prinsen

Hoe houden we het hoofd koel?

Ook deze zomer worden we weer ‘getrakteerd’ op warme zomerdagen. Het wordt vaker steeds warmer in Nederland. Hoe houden we de hittestress buiten de deur en het hoofd koel?

We verstaan onder oververhitting dat het in huis langere tijd te warm is en het lastig koel is te houden. Voor veel mensen is 24 graden Celsius de comfortgrens. Als het warmer is kan je minder goed functioneren en voor sommige mensen kan het ook gezondheidsrisico’s vormen. Uit onderzoek door Markteffect in samenwerking met Jaga Climate Designers is gebleken dat als het warmer wordt dan 25 graden Celsius, ruim driekwart van de bewoners het niet meer als draaglijk ervaren.

Voorkomen is beter dan genezen
Allereerst is het verstandig om zo goed mogelijk de warmte buiten de deur te houden en directe zoninstraling te voorkomen. Wat niet warm wordt hoef je ook niet te (ver)koelen. Meer bomen en groen rondom het huis en minder steen helpt ook. En zorg voor voldoende ventilatie als het buiten koeler is dan binnen.

Los van deze aanbevelingen blijft het soms toch te warm in onze woningen. Dat geldt voor zowel bestaande bouw als voor nieuwbouw. Niet voor niets is er bij de BENG ook de TO-juli eis gekomen om oververhitting tegen te gaan. Het plaatsen van een airco installatie is een kostbare en niet bepaald duurzame oplossing.

Door de energiecrisis gedwongen, door de klimaatcrisis verplicht
We zijn door de energiecrisis gedwongen, en door de klimaatcrisis verplicht, om onze huizen zo duurzaam mogelijk te verwarmen. Mooi voordeel is dat veel warmtepompen ook kunnen koelen. Een water-water-warmtepomp met een grondbron kan passief koelen, maar een grondbron is vaak niet mogelijk of te kostbaar.

Een lucht-water-warmtepomp, maar ook een water-water-PVT-warmtepomp kan voorzien zijn van actieve koeling. Hiermee kan je de binnentemperatuur tot 5 graden Celsius verlagen door gekoeld water door je afgiftesysteem te transporteren. Dat kan via de vloer maar zeker met producten van bijvoorbeeld Jaga is een natuurlijke koeling perfect te regelen. Duurzamer en gezonder dan een door airco beheerst klimaat.

Natuurlijk, actief koelen kost ook bij een efficiënte warmtepomp kilowatturen. Maar die zijn zeker met een PV(T)-installatie op het dak wel heel goedkoop beschikbaar. Eigen verbruik van duurzame opwek op warme zonnige dagen wordt sowieso steeds belangrijker. Dan is koeling en, of opladen van de (auto)accu de methode om zowel het binnenklimaat en de energiebalans te optimaliseren. Bijkomend voordeel van een PVT-warmtepomp, geen draaiende delen buiten, dat zorgt voor rust en houdt je hoofd koel.

 

 

 

 

 

 

Schermafbeelding: Controller PVT-warmtepompsysteem: 18 juli  buiten 32,3 graden Celsius, binnen 22,9 graden Celsius.

HRsolar groepJeroen Prinsen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu