Hoge gasprijs drijft interesse voor hybride warmtepomp op

04.11.2021 Nina Groot

Hoge gasprijs drijft interesse voor hybride warmtepomp op

De hoge gasprijs heeft geleid tot een groeiende interesse in hybride warmtepompen. Vorig jaar werden er slechts 10.000 hybride warmtepompen verkocht. Dit jaar zal de verkoop naar verwachting bijna verdubbelen. Binnen een paar jaar hebben fabrikanten en de industrie een gezamenlijk doel aangegeven om jaarlijks 100.000 hybrides te verkopen.

Om een voorbeeld te geven, er worden, op dit moment, jaarlijks 428.000 cv-ketels verkocht. Volgens een onderzoek van de Nederlandse Verwarmingsindustrie kan de warmtepomp over zes jaar op eigen benen staan en is er zelfs geen subsidie meer nodig. De flinke stijging van de gasprijs heeft niet alleen een negatief effect op de bestedingen, maar heeft ook een gunstig effect op de verkoop van hybride warmtepompen.

Tijdens het recente webinar De hybride breekt door dat Installatie.nl organiseerde samen met groothandel Rensa en Remeha, legde Rick Bruins, business development manager bij Remeha, uit hoe de terugverdientijd van de apparaten rigoureus terugloopt. Veel consumenten zijn geïnteresseerd in het investeren in een duurzame warmtepomp naast hun bestaande cv-ketel.

Een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel is normaal gesproken pas een kosteneffectief alternatief bij een gasverbruik van rond de 1.500 kubieke meter. Maar volgens Remeha is de hybride al aantrekkelijk vanaf 1.200 kubieke meter door de stijging van de gasprijs.

In Nederland heeft bijvoorbeeld twee op de drie huishoudens een verbruik van 1.200 kubieke meter of meer. Voor al deze woningen geldt dat met de huidige gasprijs de investering na zeven jaar al is terugverdiend. Dit komt doordat er met een hybride warmtepomp tot 70 procent bespaard wordt op het gasverbruik. 

De WarmteWijzer
Ook bij het Experience Center in Haarlem ziet marktleider Remeha een grote toename in aanvragen en verkopen. Op de consumentenbeurs Huis & Energie, die van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november plaatsvindt in Expo Haarlemmermeer, toont Remeha de bezoekers onder andere een hybride en een elektrische warmtepomp.

Daarnaast krijgen de bezoekers de mogelijkheid om een WarmteWijzer in te vullen. De WarmteWijzer toont in één oogopslag de duurzame mogelijkheden, investeringen, de besparing én terugverdientijd van de duurzame voorzieningen op basis van je adres. Denk hierbij aan een nieuwe cv-ketel, een hybride warmtepomp of een geheel elektrische warmtepomp.

Deze voorzieningen zorgen ervoor dat het gasverbruik tot wel 70 procent kan worden verminderd. Tot slot heeft Remeha een beursactie bedacht waarbij de bezoekers van Huis & Energie, buiten de subsidie van de Rijksoverheid, na installatie van een warmtepomp 400 euro cashback ontvangen op hun rekening.

Meer informatie over de cashback, WarmteWijzer of de verscheidenheid aan warmtepompen? Bezoek Remeha op stand B.26 van Huis & Energie. Tickets voor de beurs zijn hier verkrijgbaar.