HRSolar speelt in op geluidsnorm met PVT

04.10.2021 Joyce Beuken

HRSolar speelt in op geluidsnorm met PVT

HRsolar is inmiddels een gevestigde naam op het gebied van een van de meest voor de hand liggende dubbelfuncties binnen de duurzame energiesector: Stroom en warmte van de zon. Jeroen Prinsen, Business Development Manager, vertelde voor het Warmtepomp Trendrapport over een bewogen maar succesvol 2021.

Hoe was 2020 voor HRsolar?
"Het is voor iedereen een apart jaar geweest natuurlijk. Wij hebben in ieder geval als fabrikant het voordeel dat we door konden gaan met leveren. In maart 2020 hadden we een kort moment van paniek toen alles ineens stil kwam te staan maar al snel werd duidelijk dat de installatiebranche door kon werken, omdat het werk veel buiten plaatsvond en afstand te bewaren was. Het voorjaar en de zomer verliepen daardoor omzet technisch goed.

Tijdens de winter van 2020 werd het iets rustiger. Planners van grote projecten leken liever nog even aan te kijken hoe het het komende jaar zou gaan worden."

Waar lag de focus dit jaar?
"We hebben het afgelopen jaar flink benut om ons aanbod verder te verbreden. De consument heeft een groeiende behoefte aan compacte en stille duurzame energie-installaties. Het laatste kwartaal van 2020 zijn we gestart met het aanbieden van Qsilence. Vanuit ons netwerk was er direct een grote belangstelling voor deze complete PVT-oplossing ook met oog op de beperkende geluidsnormen voor lucht/water warmtepompen die onlangs zijn ingegaan.

Sinds dit voorjaar zien we ook de  verkoop in zonneboilers weer bijtrekken. Zeker voor wat betreft renovatie en de bestaande bouw. We zijn natuurlijk niet helemaal beïnvloed door de coronacrisis, verduurzaming en de energietransitie gaan immers gewoon door. Op beleidsniveau worden grote stappen gezet. Bouwers, corporaties en andere belanghebbenden zijn allemaal op zoek naar de beste oplossing voor zowel nu als straks. Er wordt actiever gekeken of er in één keer kan worden verduurzaamd of dat het stapsgewijs moet.

Nieuwbouw moet per definitie gasloos. Welke rol een zonneboiler in nieuwbouw speelt, is soms wat lastiger te bepalen vanwege onder meer de BENG-norm. De voorkeur gaat vaak uit naar een primaire opwekker: de warmtepomp. Invoeden met een zonnecollector op de boiler van de warmtepomp voor een betere COP is energetisch natuurlijk altijd goed. Er staan nog ruim zeven miljoen woningen in Nederland die verduurzaamd moeten worden, naast een grote hoeveelheid kantoorpanden. Ook ligt er een enorme potentie en  kansen voor zonnewarmte in warmtenetten."

Waar liggen de kansen voor HRSolar?
"We zien dat er binnen de Regionale Energiestrategie gelukkig steeds meer aandacht besteed wordt aan zonnewarmte. De elektrificatie gaat rap door. Dit vormt een enorme uitdaging voor het netwerk. Het netwerk kan ontlast worden als we warmte uit zon halen. We moeten proactief handelen als marktpartij. Maar we moeten soms ook keuzes maken en met beperkte middelen invulling geven.

De focus ligt voor ons momenteel met name op grootschalige projecten, zowel voor individuele Qsilence energie-installaties, maar ook voor collectieve PVT-bronnen in de gebouwde omgeving HRsolar Projects. Dat houdt in dat we van begin tot eind aanwezig zijn bij een project. Bijvoorbeeld in de agrarische sector, maar steeds vaker ook in de utiliteit. Van subsidie aanvraag tot realisatie: we zijn bij het gehele proces aanwezig."