Huh? Van energielabel F naar C zonder maatregelen

30.06.2022 Simone Tresoor

Huh? Van energielabel F naar C zonder maatregelen

In de rubriek 'Huh?' plaatsen wij berichten waarvan je denkt 'dit kan niet waar zijn'.

Het ene moment heb je een vochtige, tochtige, zeer slecht geïsoleerde woning met het op één na slechtste energielabel F. En dan, zonder dat er iets is veranderd, blijkt uit nieuwe berekeningen dat je een huis met label C bewoont, een bijna groene woning. Rara, hoe kan dat?

Waarom de woning de sprong maakt weet niemand
Het overkwam Jan van der Meeren, Eindhovense huurder bij corporatie Woonbedrijf. Van der Meeren was al eens de discussie met de verhuurder aangegaan omdat die maar niet opschoot met het isoleren van de woningen. Per 1 januari van dit jaar moeten huizen voor een energielabel worden bezocht door een gecertificeerd bedrijf, zodat het label een beter beeld geeft van de werkelijkheid. Dit bezoek kreeg ook Jan en tot zijn stomme verbazing kreeg zijn woning label C.

Dit terwijl er nog niet veel aan het huis is gedaan; alleen een deel van de houten vloer is vervangen.  Opvallend is dat het rapport vol staat met adviezen om toch vooral álles te isoleren, want dat is nog niet of nauwelijks gebeurd. Waarom de woning de enorme sprong maakt van label F naar C is niet op te maken uit het rapport, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Dit blijkt bij 18 procent van de woningen landelijk te gebeuren
Uit landelijke cijfers blijkt dat zo’n 18 procent van de label F-woningen drie sprongen vooruit maakt, door de nieuwe methode. Een verklaring daarvoor kunnen ook deskundigen niet geven, zonder de betroffen woning te bezoeken. Een energielabel-adviseur vindt het wel een vreemd verhaal, maar gezien de betrokkenheid van een gecertificeerd en betrouwbaar bureau wel geloofwaardig. Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die toeziet op de labelverstrekking zegt niet te kunnen ingaan op individuele gevallen. 

Volgens Van der Meeren is dit een goedkope manier voor de corporatie om zo snel mogelijk te voldoen aan een gemiddeld label B zonder dat ze daarvoor hun bezit hoeven te verduurzamen. Hij hekelt de gang van zaken omdat die mogelijk ook consequenties heeft voor de hoogte van de huur. Maar het Woonbedrijf heeft helemaal geen invloed op het energielabelrapport, benadrukt een woordvoerster. Dat wordt geheel volgens de regels opgemaakt door een onafhankelijk bureau.

De oorzaak van de labelsprong zou kunnen liggen aan een wat zuinigere cv-ketel dan in de administratie stond genoteerd, en de aanwezigheid van mechanische ventilatie. Beide dateren van een tiental jaar geleden. Ook blijkt uit de berekeningen dat het huis minder vierkante meters telt dan eerder aangenomen.