Hulplijn ventilatie op scholen staat roodgloeiend

16.02.2022 Simone Tresoor

Hulplijn ventilatie op scholen staat roodgloeiend

Onlangs kregen de scholen in Nederland CO2-melders uitgereikt. Als deze melders aangeven dat het niet goed gesteld is met de luchtkwaliteit kunnen de scholen een hulplijn, opgezet door het ministerie, bellen zodat ze verder geholpen kunnen worden. Deze hulplijn staat roodgloeiend, schrijft de Algemene Onderwijsbond.

Al meer dan tweehonderd scholen uit het primair en voortgezet onderwijs willen dat een expert meekijkt om de ventilatie te verbeteren, vertelde onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. “Mijn indruk is dus dat scholen dat loket in ieder geval kunnen vinden. Daar ben ik blij mee, want dan is de hulp ook nabij.”

Afspraken bij hondervijftig locaties
Bij honderdvijftig locaties zijn inmiddels concrete afspraken ingepland, maar dat aantal zal nog oplopen, zegt een woordvoerder van Ruimte-OK, die de bezoeken van experts regelt. “We maken een rondgang door de school, hebben een gesprek met de directeur en preventiemedewerker en geven altijd instructie aan het team zodat ze waar mogelijk beter kunnen ventileren en laten zien waar ze op kunnen letten.”

Hoe ventileren zonder dat het te koud wordt
Als een gebouw niet meer voldoet aan het Bouwbesluit, zal een expert zeggen dat ze er direct werk van moeten maken. Het lastige is soms wel dat scholen voldoen aan een Bouwbesluit, maar niet goed genoeg aan de Arbo-norm. In dat geval adviseert Ruimte-OK gebruik te maken van de Suvis-regeling (Specifieke Uitkering Ventilatie in Scholen). Het kenniscentrum ondersteunt ook bestuurders op strategisch niveau als ze met gemeenten in gesprek moeten.

Ook docenten weten het meldpunt te vinden. Vaak willen zij weten of ze juist ventileren en hoe ze dat moeten doen zonder dat het te koud wordt.

Binnenkort verschijnen er twee artikelen op warmte365 die ingaan op ventilatienormen en –problematiek.