Hybride warmtepomp werkt al bij matige isolatie - en andere redenen om hem aan te schaffen

21.01.2022 Joyce Beuken

Hybride warmtepomp werkt al bij matige isolatie - en andere redenen om hem aan te schaffen

De Volkskrant schotelt lezers de voordelen van een hybride warmtepomp voor. Onder meer wordt gesteld dat hybride modules ook bij matig geïsoleerde woningen goede resultaten vervaardigen. Dit wordt bevestigd door onderzoek van de Consumentenbond.

De hybride warmtepomp kent voor- en tegenstanders. Enerzijds verlaagt het systeem de overstap richting duurzame warmte, omdat gebruikers niet direct volledig afscheid hoeven te nemen van het gas. Maar kenners zijn ook van mening dat het systeem de energietransitie vertraagt.

Financieel aantrekkelijk
“Als je overal iets van isolatie hebt, is dat al voldoende”, aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal. “Al haal je met betere isolatie wel meer uit je hybride warmtepomp.” Dit zorgt er tevens voor dat de hybride warmtepomp financieel aantrekkelijker is. “Het is vaak onbetaalbaar om je huis geschikt te maken voor een full-electric warmtepomp”, bevestigt Joyce Donat van de Consumentenbond.

De besparing met een hybride pomp was met de oude gasprijzen circa 200 euro per jaar. Rekenen we met de huidige gasprijs, dan komt de besparing al snel uit op 300 euro per jaar. Dat betekent dat het systeem ruimschoots binnen de levensduur terug wordt verdiend, ervan uitgaande dat de aanschaf en installatie je tussen de 4.000 en 7.000 euro kosten, waarvan je 2.500 euro gesubsidieerd krijgt.

Praktijkervaring
De Consumentenbond bevestigt dit na een praktijktest. In een vrijstaand huis heb je de investering binnen vier tot acht jaar terugverdiend. Bij een rijtjeshuis duurt dit zes tot veertien jaar.

Is het niet beter om direct over te stappen op all-electric? “De hybride warmtepomp is niet het eindstation, maar wel een zinvolle tussenstap”, stelt Van Meegeren. Het voordeel zit hem in het feit dat je woningen stapsgewijs kunt voorbereiden op de afsluiting van gas, terwijl er wel al CO2 wordt bespaard, aldus Van Meegeren.