Illegale isolatie bedreigt de vleermuis

02.02.2023 | 't Hoekje Anne Agterbos

Illegale isolatie bedreigt de vleermuis

Steeds meer mensen isoleren hun woning, het bespaart energiekosten en het is duurzaam. Maar volgens het AD vormt het ook een bedreiging voor de vleermuis. Het nieuwe jaar is ingegaan, wat betekent dat de isolatiesubsidiepot weer gevuld is, woningeigenaren doen hier dan ook volop aansprak op.

Het AD sprak vleermuisexpert Lex van Lith, volgens hem raken vleermuizen steeds vaker hun verblijfplaats kwijt door het dichten van kieren en gaten in muren en het volspuiten van spouwmuren. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat het verplicht is om op de aanwezigheid van vleermuizen te controleren voordat je een woning isoleert.

Van Lith onderzoekt voor woningeigenaren of er mogelijk vleermuizen in de muren logeren. Maar hij geeft ook toe dat er waarschijnlijk niet op gehandhaafd wordt. Wie de wet van de Natuurbescherming wel opvolgt is al snel een jaar bezig met het uitzoeken, omdat de aanwezigheid van vleermuizen in de muren per seizoen kan verschillen.

Van Lith vertelt aan het AD dat bouwbedrijven vaak wel weten dat ze zich officieel aan de wet moeten houden, maar dat het niet gunstig is om het bouwproces met een jaar te vertragen. Daarnaast zijn woning eigenaren huiverig dat ze geen aanspraak meer kunnen doen op een subsidie wanneer ze de isolatie uitstellen.

Vleermuizen winnen over het algemeen niet de populariteitsprijs, toch is hun aanwezigheid zeker van essentiële waarde: volgens Van Linth eten vleermuizen bijvoorbeeld 800 muggen, en andere insecten op een avond.

Hoe kunnen we isoleren én vleermuizen een nestje bieden?
Volgens Van Linth zou het verplichte van een vleermuis-nestkast een mogelijke oplossing kunnen bieden. Als woningeigenaren een isolatiesubsidie aanvragen moeten ze daarbij verplicht een kastje aanschaffen waar vleermuizen in kunnen wonen. Zo kunnen woningeigenaren de vleermuizen weer een comfortabele dagrust bieden.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu