Infrarood is aardgasvrij, maar wat betekent het voor het energieverbruik?

04.02.2020

Infrarood is aardgasvrij, maar wat betekent het voor het energieverbruik?


Infrarood, misschien kent u het wel van de sauna of behoort u tot de kleine groep Nederlandse huishoudens die zijn woning verwarmt met infraroodpanelen. Nu de cv-ketel langzaam uit ons beeld verdwijnt, krijgt deze elektrische verwarmingsvariant steeds meer aandacht. Maar is infrarood echt een goed aardgasvrij alternatief om energie te besparen?

Convectie vs. straling
Infrarood is elektromagnetische straling die niet voor het menselijk oog zichtbaar is. Het bevindt zich in het spectrum van thermische straling tussen zichtbaar rood licht en microgolven en volgt hetzelfde principe als zonnestraling. Deze eigenschap maakt dat infraroodverwarming niet via convectie de lucht verwarmt, maar via straling oppervlakten, zoals de vloer, het plafond, objecten of het lichaam.

Energieverbruik
In de gebouwde omgeving is het niet altijd mogelijk om een warmtepomp te plaatsen om een aardgasvrije warmtevoorziening te creëren. Infraroodverwarming is dan een goed alternatief, maar kan leiden tot een hoger elektriciteitsverbruik. Om een inzicht te krijgen in het energieverbruik voor en na het toepassen van infraroodpanelen voerde ThuisBaas een empirisch onderzoek uit naar de efficiëntie van infraroodverwarming onder 14 woningen. Zonder de uitschieters mee te tellen kwam ThuisBaas uit op een gemiddelde daling van het energieverbruik van 55%. Hiermee heeft iedereen, op twee woningen na, bespaard op de energierekening.

Kosten en efficiëntie
Ook TNO onderzocht het verwarmen met infrarood als onderdeel van het rapport ‘Alle bestaande woningen aardgasvrij in 2050’. Uit een kostenanalyse van verschillende verwarmingssystemen blijkt dat infraroodverwarming (inclusief onderhoud) lagere jaarlijkse kosten heeft per woning dan een warmtepomp. Echter merkt TNO daarbij op: “Infraroodpanelen zijn goedkoper dan een warmtepomp (inclusief warmtepompboiler), maar de efficiency is lager.” Dit komt overeen met de conclusies van ThuisBaas, die uitkomt op een Seasonal Performance Factor (SPF) van 2,2 voor de infraroodpanelen, terwijl warmtepompen gemiddeld met een SPF van 3 tot 3,5 kunnen functioneren.

Lokaal verwarmen
Ondanks de lagere efficiëntie in vergelijking met een warmtepomp beschouwen ThuisBaas en TNO het toepassen van infraroodpanelen toch als een aantrekkelijk alternatief. Stralingswarmte biedt ten opzichte van convectiewarmte namelijk de mogelijkheid om niet de hele ruimte, maar bepaalde (delen van) kamers te verwarmen. Volgens TNO zou daarom “met slimme aansturing (alleen verwarmen op de momenten dat iemand thuis is) energiebesparing gerealiseerd kunnen worden.” Hier komt bij dat de gemiddelde levensduur voor infraroodverwarming wordt geschat op 25 tot 35 jaar in vergelijking met een levensduur van 15 tot 20 jaar voor warmtepompen.

Duurzaam Verwarmd
Infraroodverwarming of een warmtepomp, er zijn voldoende alternatieven beschikbaar voor de gebouwde omgeving. Voor de bewoner is het echter niet altijd even duidelijk wat de beste toepassing is voor de woning. Wilt u in staat zijn uw klanten juist te adviseren over alle aardgasvrije oplossingen? Registreer u dan kosteloos voor vakbeurs Duurzaam Verwarmd en verbreed uw kennis over infraroodverwarming, energiebesparing, warmtepompen en nog veel duurzame klimaattechnieken.