Installatietijd warmtepompen neemt af

03.05.2024 Jan de Wit

Installatietijd warmtepompen neemt af
©Techniek Nederland

Het verkorten van de installatietijd per warmtepomp is een belangrijk speerpunt voor Stichting Team Duurzaam Installeren. Ten opzichte van hun nulmeting eind 2022 blijkt dat de installatietijd van een hybride warmtepomp met een cv-nieuwe ketel is afgenomen van 29 naar 26 uur. De installatietijd van een all-electric warmtepomp nam nog meer af: van 38 uur in 2022 naar 33 uur dit jaar.

Stichting Team Duurzaam Installeren heeft zichzelf tot doel gesteld om binnen vier jaar het aantal geïnstalleerde (hybride) warmtepompen te verhogen met 500 extra per dag. Uit hun jaarlijkse benchmarkonderzoek blijkt dat dit haalbaar is, maar de marktvraag blijft nog achter.

“Eind 2022 voerden we een nulmeting uit onder de deelnemende installateurs. Ze beantwoordden vragen over personeel, installatietijd, volume en verwachtingen. Na een jaar legden we dezelfde vragen opnieuw aan hen voor om de voortgang te kunnen meten. We hadden weinig noemenswaardige veranderingen in zo’n korte tijd verwacht, maar het onderzoek bracht al een aantal verschillen aan het licht”, aldus Maarten Hommelberg, directeur van Stichting Team Duurzaam Installeren.

Een belangrijk verschil is de afgenomen gemiddelde installatietijd. “Een kortere tijd per klant is een belangrijk speerpunt waar we het afgelopen jaar sterk op hebben ingezet. Volgens het onderzoek bedroeg de tijdsbesteding bij hybride warmtepompen met een nieuwe ketel vorig jaar 29 uur ten opzichte van 26 uur dit jaar, terwijl de benodigde tijd per klant bij all-electric warmtepompen daalde van 38 naar 33 uur”, vertelt Hommelberg.

©Stichting Team Duurzaam Installeren


Volgens Stichting Team Duurzaam Installeren zit de winst vooral in het voortraject van advies, offerte en werkvoorbereiding. “De ervaring die wordt opgedaan, zetten installateurs om in een beter proces met tijdswinst. Effecten van de innovaties op het installatieproces zelf verwachten we de komende jaren pas te zien. Die innovaties zijn we nu aan het ontwikkelen en testen.”

Hoewel installateurs aangeven de gehoopte volumegroei richting 2026 “probleemloos aan te kunnen”, blijft de marktvraag nog achter. “Woningcorporaties leggen op dit moment meer de focus op het verbeteren van het energielabel en minder op investeringen in hybride warmtepompen”, ziet Hommelberg.

“De overheid bereidt normering voor om vanaf 2026 hogere eisen te stellen aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties. Hybride (of all-electric) warmtepompen liggen dan in theorie voor de hand. Maar de verplichting geldt alleen voor grondgebonden woningen waarbij de terugverdientijd korter is dan zeven jaar. Er zijn met andere woorden veel uitzonderingen en er is ruimte voor discussie. Daarom is het zaak dat de normering er komt en dat die ondubbelzinnig is.”