Isolatie stoot warmtepomp van subsidietroon

26.04.2021 Joyce Beuken

Isolatie stoot warmtepomp van subsidietroon

In het eerste kwartaal van 2021 is er gretig gebruikgemaakt van het feit dat isolatiemateriaal nu ook gesubsidieerd kan worden. Er wordt verreweg de meeste subsidie aangevraagd voor isolatiemateriaal. De totale cijfers liepen echter terug ten opzichte van vorig jaar.

De laatste jaren stonden warmtepompen voortdurend bovenaan als meest aangevraagde ISDE-maatregel. Sinds 1 januari is het mogelijk om de subsidie ook aan te vragen voor isolatiemateriaal. In de eerste drie maanden van dit jaar ging bij uitstek de meeste subsidie naar isolatie.

7 miljoen naar isolatie

Het geclaimde budget van particulieren bedraagt 11,4 miljoen euro. Bijna twee derde hiervan is ingediend voor isolatie. In totaal is het subsidiebudget voor heel 2021 124 miljoen euro, wat bestemd is voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten.

Het budget is beschikbaar voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Zakelijke gebruikers kunnen echter geen aanspraak maken op het budget voor isolatiemateriaal en warmtenetten.

Lager dan verwacht

Het bedrag dat in het eerste kwartaal werd aangevraagd is aanzienlijk lager dan dat van hetzelfde kwartaal in 2020. Dit jaar werd er tot nu toe 15,6 miljoen euro aangevraagd door particulieren en bedrijven. Vorig jaar telde de aanvragen in de eerste maanden van het jaar op tot 25 miljoen euro.

Dit kan worden verklaard door wijzigingen in de regeling. In de eerste maanden van 2020 gold er een overgangsregeling rondom biomassaketels en pelletkachels, die inmiddels geschrapt zijn. Toch had er met de toevoeging van onder meer isolatie en warmtenetaansluiting ook een stijging kunnen worden verwacht.