Isolatie stoot warmtepomp van subsidietroon

26.04.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Isolatie stoot warmtepomp van subsidietroon

In het eerste kwartaal van 2021 is er gretig gebruikgemaakt van het feit dat isolatiemateriaal nu ook gesubsidieerd kan worden. Er wordt verreweg de meeste subsidie aangevraagd voor isolatiemateriaal. De totale cijfers liepen echter terug ten opzichte van vorig jaar.

De laatste jaren stonden warmtepompen voortdurend bovenaan als meest aangevraagde ISDE-maatregel. Sinds 1 januari is het mogelijk om de subsidie ook aan te vragen voor isolatiemateriaal. In de eerste drie maanden van dit jaar ging bij uitstek de meeste subsidie naar isolatie.

7 miljoen naar isolatie

Het geclaimde budget van particulieren bedraagt 11,4 miljoen euro. Bijna twee derde hiervan is ingediend voor isolatie. In totaal is het subsidiebudget voor heel 2021 124 miljoen euro, wat bestemd is voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten.

Het budget is beschikbaar voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Zakelijke gebruikers kunnen echter geen aanspraak maken op het budget voor isolatiemateriaal en warmtenetten.

Lager dan verwacht

Het bedrag dat in het eerste kwartaal werd aangevraagd is aanzienlijk lager dan dat van hetzelfde kwartaal in 2020. Dit jaar werd er tot nu toe 15,6 miljoen euro aangevraagd door particulieren en bedrijven. Vorig jaar telde de aanvragen in de eerste maanden van het jaar op tot 25 miljoen euro.

Dit kan worden verklaard door wijzigingen in de regeling. In de eerste maanden van 2020 gold er een overgangsregeling rondom biomassaketels en pelletkachels, die inmiddels geschrapt zijn. Toch had er met de toevoeging van onder meer isolatie en warmtenetaansluiting ook een stijging kunnen worden verwacht.

isolatieisolatiemateriaalwoningisolatievloerisolatieisdesubsidiekwartaalcijfersrijksoverheid voor ondernemersRVOpopulariteitwarmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu