Kabinet kondigt definitief prijsplafond aan

04.10.2022 Jan de Wit

Kabinet kondigt definitief prijsplafond aan
©Consumentenbond

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor consumenten vastgesteld, dat meldt RTL Nieuws op basis van ingewijde bronnen. Er komt een maximumprijs van 1,45 euro per kubieke meter gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom. Deze prijzen gelden tot een maximale energieverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kilowattuur elektriciteit per jaar.

In eerste instantie introduceerde het kabinet een prijsplafond tot een maximale energieverbruik van 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas per jaar. Dit zou echter nadelig uitpakken voor huishoudens die verduurzamende maatregelen hebben genomen zoals het installeren van een warmtepomp, daarom is het prijsplafond voor stroom nu verhoogd naar 2.900 kilowattuur.

Ook de maximumprijzen zijn verlaagd. In het oorspronkelijke voorstel zouden huishoudens 1,50 per kubieke meter betalen en 0,70 euro per kilowattuur voor alle energie tot het prijsplafond, dat is nu verlaagd naar respectievelijk 1,45 voor gas en 0,40 euro voor stroom.

Haagse ingewijden vertellen RTL Nieuws dat de plannen door de wijzigingen 5 tot 10 miljard euro duurder uit zullen pakken dan eerder begroot. Toen werd al rekening gehouden met een bedrag van 10 tot 15 miljard euro.