Kabinet presenteert Actieplan Groene Banen: meer banen in de groene techniek

03.02.2023 Anne Agterbos

Kabinet presenteert Actieplan Groene Banen: meer banen in de groene techniek
©Koeltechniek Nederland

Een van de uitdagingen in de uitvoering van de energietransitie is het tekort aan technici. Om de arbeidskrapte in de groene energiesector tegen te gaan, presenteerde de Tweede Kamer presenteerde afgelopen week het Actieplan groene en digitale banen. Het kabinet wil samen met verschillende brancheorganisaties 1 miljard euro investeren in de komende tien jaar om het tekort aan technici terug te dringen.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, reageert: "Het groene banenplan is cruciaal voor de technieksector én voor de energietransitie. We hebben veel meer technische vakmensen nodig om alle warmtepompen en zonnepanelen te installeren."

Lees ook: Techniekbranches presenteren plan voor 60.000 extra technici

In november vorig jaar presenteerde verschillende brancheorganisaties het Aanvalsplan Techniek aan het kabinet, veel van deze voorstellen zijn terug te zien in het Actieplan groene en digitale banen. In het aanvalsplan doen de brancheorganisaties een aantal voorstellen om het tekort aan technici tegen te gaan: arbeidsbesparende innovaties, een cultuurverandering die moet zorgen voor het behoud van technici, instroom nieuwe docenten, en een tien jaren plan dat perspectief biedt aan technici.