Kamer bekritiseert Jetten om dure gascontracten gemeenten

06.09.2022 | Nieuws Nina Groot

Kamer bekritiseert Jetten om dure gascontracten gemeenten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zijn mandaat aan ruim 120 gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen en bedrijven intrekt. Eind april dwong hij hen om het gascontract met Gazprom Energy in Den Bosch per oktober te beëindigen, meldt de NOS.

Elf fracties en partijen, waaronder coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie, vrezen dat de maatregel averechts zal werken. Jetten wilde voorkomen dat de inkomsten uit de gasverkoop via haar Nederlandse dochteronderneming naar het Russische staatsgasbedrijf Gazprom vloeien en daarmee de staatskas verrijken.

Naast de drie coalitiepartijen steunen ook de SP, de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Volt, JA21, de BoerenBurgerBeweging, Groep van Haga, en lid Omtzigt de oproep. Gemeenten die al zijn overgestapt van aanbieder betalen de hoofdprijs. De gemeente Utrecht, die een doorlopend contract had tot eind volgend jaar, leed een verlies van ruim 11 miljoen euro.

Minister Jetten stelt dat de Europese sancties tegen Rusland Nederland verplichten tot de maatregel. "We hebben in Europa een sanctiepakket afgesproken om Rusland ook in de portemonnee te raken. Een van die sancties is het beëindigen van contracten met Russische bedrijven." Echter lijkt deze maatregel nu averechts te werken.

Nederland staat overigens alleen in deze opvatting met betrekking tot de sancties. De Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië blijven onverstoord zaken doen met het Europese hoofdkantoor van Gazprom.

gasprijsgascontracten tweede kamerRob JettenGazprom Energy

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu