Kamer bekritiseert Jetten om dure gascontracten gemeenten

06.09.2022 Nina Groot

Kamer bekritiseert Jetten om dure gascontracten gemeenten

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zijn mandaat aan ruim 120 gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen en bedrijven intrekt. Eind april dwong hij hen om het gascontract met Gazprom Energy per oktober te beëindigen, meldt de NOS.

Elf fracties en partijen, waaronder coalitiepartijen CDA, VVD en ChristenUnie, vrezen dat de maatregel averechts zal werken. Jetten wilde voorkomen dat de inkomsten uit de gasverkoop via haar Nederlandse dochteronderneming naar het Russische staatsgasbedrijf Gazprom vloeien en daarmee de staatskas verrijken.

Naast de drie coalitiepartijen steunen ook de SP, de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Volt, JA21, de BoerenBurgerBeweging, Groep van Haga, en lid Omtzigt de oproep. Gemeenten die al zijn overgestapt van aanbieder betalen de hoofdprijs. De gemeente Utrecht, die een doorlopend contract had tot eind volgend jaar, leed een verlies van ruim 11 miljoen euro.

Minister Jetten stelt dat de Europese sancties tegen Rusland Nederland verplichten tot de maatregel. "We hebben in Europa een sanctiepakket afgesproken om Rusland ook in de portemonnee te raken. Een van die sancties is het beëindigen van contracten met Russische bedrijven." Echter lijkt deze maatregel nu averechts te werken.

Nederland staat overigens alleen in deze opvatting met betrekking tot de sancties. De Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië blijven onverstoord zaken doen met het Europese hoofdkantoor van Gazprom.