Kiezen voor het juiste energiecontract in combinatie met een warmtepomp
10.02.2025 Gijs de Koning

Energie-expert Koen Kuijper van energievergelijk.nl laat zijn licht schijnen over energiecontracten in samenwerking met verduurzamingsmaatregelen zoals de warmtepomp. De verduurzaming van de woning kan namelijk een groot effect hebben op de energierekening. In tegenstelling tot de brede overtuiging is Koen niet van mening dat men energie-expert hoeft te zijn om een goede afweging te maken bij het kiezen van het meest voordelige energiecontract. Daarom legt hij aan Warmte365 uit waar men wel op moet letten.
Het meest belangrijke effect van de warmtepomp op de energierekening is dat de gasrekening omlaag gaat terwijl de energierekening omhoog gaat. De verhouding waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de coëfficiënt of performance(COP) van de warmtepomp.
Als vuistregel kan worden aangenomen dat er ongeveer 10 kilowattuur energie uit 1 kubieke meter gas komt. Gebruikt een huis 800 kubieke meter aan gas per jaar dan zal hier 8.000 kilowattuur aan elektra voor nodig zijn om dezelfde hoeveelheid energie aan warmte te creëren. Er zijn warmtebronnen, zoals infraroodpanelen, die in deze verhouding elektra omzetten in warmte.
Gelukkig zit het bij warmtepompen net even anders. Doordat warmtepomp warmte onttrekken uit een warmtebron, zoals de bodem of de buitenlucht, kunnen zij een betere verhouding van elektra naar warmte realiseren. Gemiddeld hebben warmtepompen een COP van 4. Dit betekent dat ze vier keer minder stroom nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte te realiseren. Voor een warmtepomp geldt dus in de voorgaande situatie dat er op jaarbasis 8.000/4=2.000 kilowattuur aan stroom nodig zal zijn.
Hier zit dan ook het grote financiële voordeel van warmtepompen. Eén kuub gas is namelijk duurder dan (in diezelfde verhouding) 2,5 kilowattuur aan energie. Voor dezelfde hoeveelheid warmte betaal je, met een gemiddelde energieprijs van 0,34 euro per kilowattuur aan elektra en 1,32 per kubieke meter aan gas, hier 0,85 euro aan elektra en 1,34 euro aan gas voor dezelfde hoeveelheid warmte.
Energiecontracten
Kuijper: “Bij een warmtepomp zie je natuurlijk dat het gasverbruik daalt en het stroomverbruik stijgt. Het is met name interessant als je door de aankoop van de warmtepomp volledig van het gas af kunt gaan, want dan kun je je gasaansluiting laten verwijderen, wat zo’n 20 euro per maand scheelt in je netbeheerkosten. Je hoeft dan alleen nog maar te kijken naar een laag stroomtarief, wat het vergelijken direct een stuk gemakkelijker maakt.”
Een belangrijke keuze voor huishoudens is het type energiecontract. Volgens Kuijper is een vast contract met een looptijd van 1 jaar in de meeste gevallen de beste optie: "Bij variabele contracten zijn de tarieven vaak vergelijkbaar of zelfs hoger dan bij een vast contract, en bovendien mis je de overstapbonus. Elk jaar overstappen is financieel gezien het slimst."
Voor huishoudens met een thuisbatterij kan een dynamisch contract aantrekkelijk zijn. "Een slimme batterij kan energie opslaan en terugleveren op de momenten dat de stroomprijs het hoogst is. Dit maakt handelen op de stroommarkt mogelijk en kan financieel interessant zijn. Al moet gezegd worden dat de thuisbatterij voor de meeste huishoudens nog niet rendabel is. De terugverdientijd is aan de lange kant en de technologie moet zich nog verder bewijzen.”
Kuijper benadrukt dat huishoudens steeds meer energiebewust moeten worden. "Door de introductie van dynamische tarieven en terugleverkosten loont het om je energieverbruik slim te plannen. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk zonne-energie direct in huis, laad je elektrische auto overdag op en draai de wasmachine en droger op momenten dat de stroomprijs laag is. Bij een dynamisch contract profiteer je van een lage stroomprijs, terwijl je bij een vast of variabel contract via deze weg zo min mogelijk terugleverkosten betaalt.”
Met de afschaffing van de salderingsregeling in zicht en de opkomst van slimme energietechnologieën, wordt de keuze voor het juiste energiecontract steeds belangrijker. "Het vraagt misschien iets meer aandacht, maar door bewust te kiezen kunnen huishoudens flink besparen," concludeert Kuijper.
Op de vraag of er niet steeds meer wordt verwacht van mensen dat ze energie-experts worden om de juiste keuzes hierin te maken geeft Kuijper een duidelijke “nee” als antwoord. Hij licht toe: “Websites zoals energievergelijk.nl maken het heel makkelijk om op basis je gegevens, zoals je stroomverbruik, de aanwezigheid van zonnepanelen en je gasverbruik in te vullen een goede geïnformeerde keuze te maken over het juiste energiecontract.”