Klimaatconferentie van Glasgow van start

01.11.2021 Jan de Wit

Klimaatconferentie van Glasgow van start
De Scottish Event Campus waar COP26 plaatsvindt.

Gisteren is de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26) begonnen met de zogeheten procedural opening of negotiations, deze onderhandelingen moeten uiteindelijk op vrijdag 12 november tot een slotakkoord leiden. Dit akkoord moet de wereld op weg helpen naar klimaatneutraliteit in 2050 en dat het een mogelijkheid blijft dat de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius beperkt blijft.

Om landen aan te moedigen werk te maken van het reduceren van broeikasgasemissies, is hen gevraagd een ambitieus plan voor 2030 op te stellen. Hierin moet duidelijk worden hoe een land kolen versneld gaat uitfaseren, ontbossing gaat beperken, de overstap naar elektrische auto’s gaat versnellen en hoe het investeringen in hernieuwbare energie gaat aanmoedigen. Dit plan moet voor het land een opzet zijn om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde in de Klimaat- en Energieverkenning 2021 dat Nederland een tandje bij moet zetten om zijn doelen te halen. De broeikasgasemissies in Nederland dalen in 2030 naar verwachting 38 tot 48 procent ten opzichte van 1990. Dat ligt nog onder de doelstelling van 55 procent.

Lees ook: Brancheverenigingen: ‘KEV maakt noodzaak aanvullende maatregelen duidelijk’

Het Verenigd Koninkrijk presenteerde onlangs zijn Net Zero Strategy: Build Back Greener, waarmee het land 68 procent minder CO2-uitstoot wil bereiken in 2030, ten opzichte van 1990. Volgens premier Boris Johnson kan het VK dan in 2050 klimaatneutraal zijn.

Bij voorbaat twijfels over succes
Op COP26 zal onderhandelt worden hoe internationale ecosystemen beter kunnen worden beschermd en hersteld, en hoe samenlevingen beter beschermd kunnen worden tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hiervoor – en om de opwarming van 1,5 graden Celsius haalbaar te houden – hebben ontwikkelde landen jaarlijks 100 miljard dollar in totaal toegezegd tegen 2020.

Hiervoor moeten internationale financiële instituties “hun rol spelen” om biljoenen “vrij te maken” vanuit de particuliere en publieke sector, zo valt te lezen op de website van COP26. Het Akkoord van Parijs moet daarom operationeel gemaakt worden en de samenwerking tussen overheden, bedrijven en het maatschappelijk middenveld moet geïntensiveerd worden. Hoeveel deze klimaattop daaraan gaat bijdragen blijft echter een open vraag.

De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin zijn niet aanwezig, waardoor twee van de grootste vervuilers er zonder hoogste vertegenwoordiging zijn. En hoewel de minister-president van India Narendra Modi wel gekomen is, is hij zonder verduurzamingsplan gekomen, aldus Reuters.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden is zonder plan naar Glasgow afgereisd. In sterk afgeslankte vorm heeft hij een pakket aan klimaatmaatregelen aan het Congres voorgelegd, maar dat is volgens NRC nog niet aangenomen.

Grote fossiele spelers Australië en Saoedi-Arabië hebben weliswaar wel een plan ingediend, maar ook daar zijn kanttekeningen bij te plaatsen. De Australische premier Scott Morrison heeft namelijk aangekondigd dat het land klimaatneutraal moet zijn in 2050, dat meldt NRC. Hij maakte echter niet bekend hoe en wil geen ambitieuzer doel voor 2030. Saoedi-Arabië heeft wel een concreet plan, maar streeft ernaar om – net als China – pas in 2060 klimaatneutraal te zijn, dat schrijft Bloomberg.

Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, schreef voor COP26 daarom een brief aan de Tweede Kamer waarin ze de verwachtingen temperde voor de uitkomst van de klimaattop. Hoewel velen erop rekenen dat COP26 “een belangrijke impuls” zal geven aan de “mondiale klimaatambities”, houdt zij er rekening mee dat de top “minder resultaat zal opleveren dan gehoopt”.

De G20-bijeenkomst van afgelopen weekend in Rome leverde ook weinig nieuwe concrete resultaten op. NRC schrijft dat de landen hebben afgesproken te streven naar maximaal 2 graden Celsius opwarming van de aarde en dat 1,5 graden binnen handbereik blijft, zonder daar concrete plannen aan te verbinden.

De belofte die China onlangs maakte om geen kolencentrales meer te openen in het buitenland, gaat daarnaast vanaf 2022 ook voor andere G20 landen gelden. Ten slotte verklaarden de landen dat zij klimaatneutraal willen zijn "tegen het midden van de eeuw", de meeste Westerse landen hanteren 2050 daarbij als streefjaar, maar China, Rusland en Saoedi-Arabië koersen dus af op 2060.