Laten we de energietransitie in hapklare brokken aanbieden

15.06.2021 | Column Piet-Jan Dijkstra

Laten we de energietransitie in hapklare brokken aanbieden

De doelstelling van het Klimaatakkoord is duidelijk: in 2050 mag de warmtevoorziening van de BV Nederland geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen en dat betekent voor ons vooral dat we afscheid moet gaan nemen van het door ons zo gekoesterde aardgas. Letterlijk de brandstof van onze economie en de bron van comfort voor Nederlandse huishoudens. Het is dan ook niet vreemd dat de weerstand tegen deze structurele verandering ogenschijnlijk groot is.

De energietransitie van steenkool naar aardgas in de jaren ’60 van de vorige eeuw, leek in verhouding tot onze huidige uitdaging een eitje. Ondanks het STER-spotje van de kolenbranche waar het Nederlandse volk werd gewaarschuwd voor al het ongemak en gevaar van aardgas, had 80% van de Nederlandse huishoudens binnen vijf jaar een gasaansluiting. Terwijl de weerstand tegen het nieuwe net zo groot moet zijn geweest. Mijn grootouders hadden tot aan hun dood de kolenkachel, volgestopt met in olie gedrenkte oude kranten, “stand-by” in de schuur en de kolenkit demonstratief naast de gaskachel in de woonkamer staan.

Overheden communiceren zichzelf een slag in de rondte
Hoewel ik de kans dat mensen straks hun CV-ketel in de schuur zetten en een radiator op de LT-verwarmde vloer leggen zeer klein acht, is de mens zijn aangeboren weerstand tegen het onbekende niet structureel anders dan 60 jaar geleden. De innovatieve slagkracht van bedrijven is een veelvoud van destijds en de overheden communiceren zich een slag in de rondte om de burgers te activeren een start te maken met de transitie naar duurzame energie. Maar hoe comfortabel is die duurzame energie? Wat is de leveringszekerheid? Hoeveel heb ik er straks van nodig? Wat zijn de kosten ervan en hoeveel moet ik investeren om duurzame energie te kunnen verbruiken?

Laten we de energietransitie in hapklare brokken aanbieden
Zie hier de nodige redenen waarom vele Nederlanders sceptisch staan tegenover een structurele verandering die hen door de overheid wordt opgedrongen en waarvan zij de rekening moeten betalen! Tegenstrijdige artikelen in de media rondom de haalbaarheid, werking en kosten van de energietransitie helpen ook niet echt mee om Nederlanders te activeren. De hoogste tijd Nederland bij de hand te nemen en stap voor stap te ondersteunen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Laten we de energietransitie in hapklare brokken aanbieden door het kleiner en daarmee begrijpelijker te maken. Ze hebben immers nog 29 jaar om de eindbestemming te bereiken.

Het tijdperk van onbeperkte beschikbaarheid van energie is voorbij
De meest effectieve wijze om die eindbestemming te bereiken is het energiegebruik van de woning zoveel mogelijk te verlagen, het overgebleven energieverbruik zoveel mogelijk te verduurzamen en last but not least; mensen te overtuigen dat het tijdperk van onbeperkte beschikbaarheid van energie tot het verleden behoort. Ik weet zeker dat we samen in staat zijn Nederland de komende 29 jaar van haar fossiele brandstofverslaving af te krijgen. En ja, het begint bij isoleren.

Piet-Jan DijkstraVENINenergietransitieklimaatakkoordisoleren

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu