Lucht/waterwarmtepompen in de bestaande bouw, kan het wel?

28.01.2020

Lucht/waterwarmtepompen in de bestaande bouw, kan het wel?


In de nieuwbouw is het realiseren van een gasloze warmtevoorziening geen moeilijke opgave meer, zo is de consensus. In de bestaande bouw klinken echter andere geluiden: de isolatie voldoet niet, het afgiftesysteem is niet geschikt, de installatie neemt te veel ruimte in beslag of de warmtepomp produceert te veel geluid. De transitie naar gasloos verwarmen biedt dus genoeg uitdagingen. William van Driel, Key Accountmanager bij Panasonic Heating & Cooling Solutions, ziet deze echter als mogelijkheden.

Daarom verzorgt William van Driel tijdens Duurzaam Verwarmd een gratis seminar over het toepassen van lucht/waterwarmtepompen in de bestaande bouw. Met een achtergrond in water/waterwarmtepompen is Van Driel inmiddels twee jaar aan het werk voor Panasonic in de wereld van lucht/waterwarmtepompen. “Ik ben gaan werken voor een lucht/waterwarmtepompfabrikant vanwege het marktaandeel en de groeiende mogelijkheden in de Nederlandse markt voor dit type warmtepompen,” zegt Van Driel.

Hij ziet vooral kansen door de verandering in koudemiddelen. “In 1958 produceerde Panasonic al de eerste lucht/luchtwarmtepomp. Vanuit de ervaring opgebouwd met airconditioners heeft Panasonic als grootste compressorfabrikant ter wereld het koudemiddel R32 (difluormethaan) ook doorgevoerd in de lucht/waterwarmtepompenlijn,” legt Van Driel uit. Een belangrijke uitdaging in de bestaande bouw is namelijk de afgiftetemperatuur, maar met R32 als koudemiddel kunnen volgens Van Driel hoge temperaturen van 60 °C op een efficiënte wijze worden bereikt. Hierdoor kan de warmtepomp aangesloten worden op het bestaande afgiftesysteem met bijvoorbeeld 50 °C.

“Het mooie aan R32 als koudemiddel is de circulariteit. Wat betreft het onderhoud kan R32, in tegenstelling tot het vaak toegepaste koudemiddel R410a, gewoon hergebruikt worden omdat het een zuiver gas is.” Een ander duurzaam voordeel is de driemaal zo lage Global Warming Potential (GWP) van R32 (GWP 675) ten opzichte van R410a (GWP 2088). “Dit is heel belangrijk voor bijvoorbeeld woningcorporaties die in de renovatiemarkt moeten werken met een GWP onder de 800,” zegt Van Driel.

Om de bezoekers van Duurzaam Verwarmd te overtuigen van de mogelijkheden doorloopt Van Driel tijdens het seminar een vijfstappenstrategie. “Om tot de vervanging van de cv-ketel te komen, volgen wij stapsgewijs ons energiebesparingsplan.” Stap één is volgens Van Driel: “Begin met het juist inregelen van de installatie zodat het vermogen op de juiste manier wordt benut.” De volgende stap is isolatie: “Zorg dat de warmte wordt vastgehouden. Dit levert direct al de grootste besparing op,” licht Van Driel toe.

Benieuwd naar de andere drie stappen? Volg dan het gratis seminar van William van Driel tijdens Duurzaam Verwarmd op woensdag 18 maart om 13:15 uur. “Vorig jaar merkten wij dat er veel woningcorporaties, adviseurs en ontwikkelaars aanwezig waren, maar ook de uitvoerende partij is belangrijk. Wij willen hen helpen waar het nodig is en de juiste handvatten bieden.” Daarom richt Van Driel zijn seminar ook op installateurs, adviseurs en aannemers.

Iedereen die na het seminar nog vragen heeft, kan terecht bij stand P9.1, waar Panasonic de J-generatie presenteert: een volledige herintroductie van de mono-bloc, bi-bloc en all-in-one lucht/waterwarmtepompen met R32 als koudemiddel.