Maar liefst 414 groene initiatieven op Duurzame Dinsdag

07.09.2021 Simone Tresoor

Maar liefst 414 groene initiatieven op Duurzame Dinsdag

Het is vandaag Duurzame Dinsdag. Staatssecretaris Steven van Weyenberg zal namens het kabinet de Duurzame Dinsdagkoffer, met maar liefst 414 groene initiatieven van betrokken burgers en ondernemers, in ontvangst nemen. Op deze Prinsjesdag van de duurzaamheid worden initiatieven onder de aandacht gebracht van politiek Den Haag, schrijft Duurzaam Ondernemen.

De initiatieven geven een goed beeld van de stand van zaken op het gebied van duurzaamheid. Ook wordt er een Duurzame Troonrede gehouden, welke wordt voorgedragen door Werner Schouten, de voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

Duurzame Dinsdaglintje
Veel inzendingen gaan dit jaar over circulaire economie, energie en natuur en biodiversiteit. De initiatiefnemers gaan in gesprek over hun onderwerpen met Tweede Kamerleden, ambtenaren, wetenschappers en journalisten.

Mensen die zich op uitzonderlijke manier hebben ingezet voor een duurzame samenleving maken kans op een Duurzame Dinsdaglintje. Dit jaar worden ze uitgereikt aan Imke de Boer (hoogleraar dieren en duurzame voedselsystemen), Nico Roozen (pionier op het gebied van eerlijke handel) en postuum aan snowboardkampioen en inspirator Bibian Mentel. Ook zijn er themaprijzen voor de meest impactvolle en vernieuwende initiatieven.

Samen de schouders eronder
Maar liefst zestig maatschappelijke organisaties voelen de noodzaak samen te werken om zo  vraagstukken sneller op te pakken. Zij hebben uitgesproken gezamenlijk te willen werken naar een maatschappelijk omslagpunt en elkaar hierin te ondersteunen. Vandaag zullen deze organisaties hun beloftes hierin naar elkaar uitspreken en andere organisaties en het nieuwe kabinet uitnodigen hierin mee te doen.  

De komende weken laten deze organisaties op evenementen zien hoe de overgang naar een duurzame, inclusieve, gezonde en veilige samenleving beter zichtbaar wordt gemaakt en verder kan worden versneld. De initiatiefnemers zijn vastbesloten om samen de schouders eronder te zetten.