Met infraroodpanelen van het gas af

12.04.2022 Simone Tresoor

Met infraroodpanelen van het gas af
©Greeniuz

Een huis volledig verwarmen met infrarode verwarmingspanelen is heel goed mogelijk zegt Greeniuz, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van geavanceerde infrarode verwarmingspanelen. Investeerder Kees Koolen, de man die ooit Booking.com groot maakte, heeft 1,8 miljoen euro geïnvesteerd.

Het Eindhovense bedrijf ziet de afgelopen weken de interesse enorm toenemen, schrijft Trouw. De panelen van Greeniuz zijn uitdrukkelijk bedoeld als hoofdverwarming voor woningen. Dat is uitzonderlijk, want infrarode stralingsverwarming heeft niet de naam echt energievriendelijk te zijn – die vreet stroom – en wordt daarom meestal als bijverwarming gebruikt.

Helaas nog geen subsidie
Omdat je de warmte meteen voelt als je er direct voor of onder zit, wordt infraroodverwarming meestal gebruikt als bijverwarming. Bij de panelen van Greeniuz moeten geavanceerde thermostaten per ruimte ervoor zorgen dat de panelen zo zuinig mogelijk stoken. “De piekbelasting in een tussenwoning die met onze panelen wordt verwarmd en tot 21 graden wordt gestookt, ligt gemiddeld op zo’n 2500 watt”, zegt Pieter Lapré van het bedrijf. Ter vergelijking: een vaatwasser of wasmachine verbruiken elk ongeveer 2200 watt. Een stofzuiger zit op 1000 watt.

Er is helaas nog geen subsidie voor de overschakeling van gas naar elektra met infraroodpanelen. Als  de kwaliteitscertificering rond is verandert dat hopelijk. Al blijft een warmtepomp altijd nog veel zuiniger.

Optimale isolatie is soms gewoon niet haalbaar
Infraroodverwarming is volgens Lapré voor veel bestaande huizen een goede oplossing. De panelen zijn muisstil, kunnen simpel aangesloten worden op de bestaande elektrische installatie en het is niet per se nodig om het huis verder te isoleren. Lapré: “Isoleren blijft natuurlijk noodzakelijk om zuinig te stoken. Als we berekenen hoeveel panelen in een woning nodig zijn, speelt mate van de isolatie uiteraard mee. Maar optimale isolatie is soms gewoon niet haalbaar.”

Wanneer zonnepanelen met infrarode verwarmingspanelen worden gecombineerd is dat een goed alternatief. Lapré: “Dankzij voldoende zonnepanelen op het dak van ons pand en infraroodpanelen in ieder plafond kost de verwarming ons geen cent