Milieuvriendelijk je waren koud houden met een CO2-condensing-unit

14.10.2022 Simone Tresoor

Milieuvriendelijk je waren koud houden met een CO2-condensing-unit
©Panasonic

Een warmtepompoplossing die ook zeer geschikt is voor koeling in koelopslag en supermarkten, maar ook bakkerijen, slagerijen, hotels en benzinestations. Eigenlijk voor koeling op alle plekken waar koeltoonbanken of andere koelingen gebruikt worden. Dit is de Panasonic CR-serie die CO2 als koudemiddel gebruikt.

Dit natuurlijke koudemiddel heeft een GWP (global warming potential) van 1. En het apparaat bereikt 67 procent CO2-reductie. Zo kun je op een hele schone manier levensmiddelen van koeling voorzien. De CR-serie is nu ruim een jaar in de handel en slaat in Europa zeer goed aan, vooral bij supermarktketens.

Een veel voordeligere lange termijnoplossing
“Als de bakker om de hoek zijn koeling moet vervangen, is het verstandig naar deze oplossing te kijken en niet voor de ‘goedkoop is duurkoop-oplossing’ kiezen", zegt William van Driel, key accountmanager bij Panasonic.

“We zijn in Nederland nog erg van het korte termijn denken, deze oplossing is gewoon veel voordeliger op de lange termijn en ook veel duurzamer. Hij gaat langer mee en is veel efficiënter. We zien wel dat de supermarkten dit nu door hebben, maar kleinere winkels zouden daar echt naar moeten kijken, nu zijn ze dief van hun eigen portemonnee.”

Koelen of vriezen, efficiënt en met een kleine voetafdruk
Het product heeft vele mogelijkheden, zo is het niet alleen inzetbaar voor koeling, maar ook voor vriezen. Er is een groot vermogensbereik, dus ook voor grote koelingen is hij zeer geschikt. Buiten het voordeel van het gebruik van CO2, zijn ook de rendementen hoog en bespaart de gebruiker op zijn energienota. Zo ligt de energiebesparing voor een vriezer rond de 25,4 procent en voor een koeling zit men op 16,2 procent. Met de huidige energieprijzen is dat mooi meegenomen. 

De voordelen op een rij: de producten kunnen koelen of bevriezen van 4 tot min 35 graden Celsius. Het is een zeer efficiënt apparaat met een kleine voetafdruk. De installateur kan hem met heel veel installatiegemak installeren en beheren. De buitendelen zijn klein, dus er wordt in ruimte bespaard. Er is een garantie van vijf jaar op de compressor en twee jaar op de andere onderdelen en hij is zeer geluidsstil. De 2-fase compressor is gecombineerd met de gesplitste cyclus voor een hogere efficiëntie.

Wat ook een leuke plus is: het systeem kent een warmteterugwinfunctie. Dit biedt mogelijkheid de bedrijfskosten terug te brengen door de warmte die tijdens het koelen wordt gegenereerd te hergebruiken als energiebron voor verwarming. Zo heb je maximaal 16,7 kilowatt gratis verwarming.