Minister Dijkgraaf bezoekt ROC van Twente om technisch personeelstekort

31.03.2022 | Nieuws Jan de Wit

Minister Dijkgraaf bezoekt ROC van Twente om technisch personeelstekort
©ROC Twente

Afgelopen maandag bezocht Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onderwijsinstellingen ROC van Twente, Saxion en de Universiteit Twente. De minister ging in gesprek met studenten, onderwijsgevenden, bedrijven en onderzoekers. Ook TenneT-CEO Manon van Beek was aanwezig: “Genoeg medewerkers met de juiste talenten is essentieel voor het slagen van de energietransitie.”

ROC, Saxion en de Universiteit Twente hebben, naast het opleiden van studenten, een nadrukkelijke rol om direct kennis naar de markt en samenleving te brengen. Bij het ROC laten technologiestudenten, medewerkers en bedrijven zien hoe er wordt samengewerkt rondom de energietransitie en wat het belang hiervan is voor deze regio. Saxion en de Universiteit Twente richten zich meer op zorg en digitalisering.

"Ik geef hem graag mee dat het mbo een mooie stap is, je kunt na een opleiding alle kanten op: aan het werk of doorstuderen. Ons ROC is één van de weinigen die deze technische opleiding nog aanbiedt, ik laat hem graag de waarde van deze opleiding inzien", zei student technicus engineering Joost Lassche tegen ROC van Twente.

Technisch personeel essentieel voor slagen energietransitie
Van Beek vroeg er samen met de minister, John van der Vegt, voorzitter van het college van bestuur van het ROC van Twente, en docenten en leerlingen aandacht vragen voor praktisch geschoold talent.

“Als beheerder van het hoogspanningsnet op land en zee krijg ik namelijk vaak de vraag of de snelwegen voor het transport van elektriciteit uit zon en wind wel snel genoeg groeien om de klimaatdoelen in 2030 en 2050 te halen”, aldus de CEO van de netbeheerder.

Samen met het ROC in Twente heeft TenneT een module hoogspanningstechniek ontwikkeld om technici klaar te stomen voor de energietransitie. “Genoeg medewerkers met de juiste talenten is essentieel voor het slagen van de energietransitie”, stelt Van Beek.

“Op dit moment brengt het tekort aan technisch talent de klimaatdoelstellingen in gevaar. Daarom ben ik zo blij met de samenwerking. Investeer in technische opleidingen. Zet alles op alles om jongeren zo vroeg mogelijk te interesseren voor de energietransitie en techniek. En kijk met een andere en brede blik naar talent. We hebben iedereen hard nodig.”

Ook wordt de minister bijgepraat over de activiteiten van de Twenteboard, een samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers in Twente. Hier worden de regionale krachten gebundeld en werken partijen intensief samen om het verschil te maken en om talent te behouden voor deze regio.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu