Minister Wiersma verplicht CO2-meter in alle klaslokalen

06.10.2022 Jan de Wit

Minister Wiersma verplicht CO2-meter in alle klaslokalen
©Alpha Ventilatie

9.000 schoolgebouwen, 2,5 miljoen leerlingen en 285.000 werkenden. Alle reden om voor een gezond binnenklimaat op scholen te zorgen. Toch blijkt uit een grote enquête dat slechts 60 procent van de scholen een CO2-meter in elk klaslokaal heeft hangen. Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, gaat dit daarom verplicht maken en maakt daar ook extra budget voor vrij, dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Alle Nederlandse scholen zijn benaderd in een onderzoek naar het aantal CO2-meters. 6.331 scholen reageerden. 60 procent van de scholen heeft in elk klaslokaal een CO2-meter hangen, in 40 procent van de scholen is dit niet het geval.

“Die resultaten sluiten niet aan bij de urgentie die ik voel en die wat mij betreft ook noodzakelijk bij alle scholen gevoeld moet worden”, stelt minister Wiersma.

“Met een brief zal ik zowel schoolbesturen als schoolleiders op korte termijn nogmaals oproepen om hun gebouw winterklaar te maken en gebruik te maken van de beschikbare middelen voor de aanschaf van de CO2-meters. Er is voor CO2-meters extra geld beschikbaar gesteld aan de sector, dan moet ik erop kunnen vertrouwen dat alle scholen het geld uitgeven voor dit doel.”

Financiële middelen voor ventilatie en CO2-meters
Voor urgente ventilatieproblematiek had de minister al 140 miljoen euro beschikbaar gesteld via de Maatwerkregeling Ventilatie in scholen. Via deze regeling kunnen schoolbesturen tot 60 procent van de kosten via het Rijk financieren, bovenop het onderhoud dat door gemeenten wordt gefinancierd.

De regeling loopt met tien aanvragen nog niet echt storm, maar “nu de zomervakantie ten einde is, verwacht ik een toename van het aantal aanvragen”, aldus Wiersma. Aanvragen voor de basissubsidie lopen tot en met 31 oktober van dit jaar.

Voor de aanschaf van CO2-meters stelt de minister nog eens 17,3 miljoen euro beschikbaar. Om snelheid te maken biedt hij nu al subsidie, voordat de CO2-meter verplicht wordt in het Bouwbesluit. Hiervoor is Wiersma in gesprek met Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Samen met collega-ministers en onderwijs- en gemeentelijke instanties werkt minister Wiersma aan een programmatische aanpak van verouderde schoolgebouwen. Hiermee hoopt hij schoolgebouwen de aandacht te geven die nodig is omdat adequate ventilatie “meestal niet het enige probleem” is waar scholen tegenaanlopen.