Na-isolatie, wat als het mis gaat?

20.04.2023 Simone Tresoor

Na-isolatie, wat als het mis gaat?

Isoleer nu, u krijgt subsidie en uw energienota gaat omlaag. Bijna iedere huiseigenaar is er inmiddels wel van doordrongen dat het isoleren van zijn woning een goed idee is. Maar is dat ook altijd zo? Wat als er iets toch niet helemaal goed gaat? Een LinkedIn-post van architect Ralf van Tongeren viel de redactie van Warmte365 op.

Van Tongeren was ongerust bij het zien van de zijgevel van een woning in zijn wijk. En je hoeft geen bouwfysicus te zijn om te kunnen concluderen dat er hier iets niet goed gaat.

Wat is hier misgegaan?
Van Tongeren: “In de buurt lieten mensen hun zijmuur inblazen met EPS-korrels. Het betreft een woning uit 1984. Doorzonwoning met een opbouw van betonnen tunnelbekisting, circa 65 millimeter PUR-isolatie, spouw circa 40 millimeter, metselwerk: jaren '80 premie A-woning metselkwaliteit. Vrij snel na de na-isolatie moest er extra bijgevuld worden. Het metselwerk begon uitbloei te vertonen. Maar wat ik vanochtend ineens zag daar schrok ik wel van. Er tekent zich een duidelijk waarneembare golf van nat metselwerk af met uitbloei aan de bovenzijde en (nog) droog metselwerk eronder."

Is de extra navul isolatie te compact geworden (want in die nattere zone aangebracht) Of speelt er wat anders?? Wie het weet mag het zeggen. Nou dat heeft Van Tongeren geweten. Er kwamen maar liefst 123 Reacties op zijn post. En iedereen zegt wat anders.

‘Er mist sturing en een robuuste inventarisatie’
Of er helderheid is gekomen vroegen wij Van Tongeren: “Nee. De meningen lopen uitermate uiteen en toont voor mij aan hoe complex deze opgave is. Vanuit Den Haag wordt wel geroepen ‘ga isoleren’, maar er is nauwelijks sturing of een plan van aanpak.”

“Er zijn wel wat handreikingen vanuit RVO gekomen, maar uit die handreikingen blijkt ook hoe elke bouwperiode zijn uitdagingen kent. Wat me inmiddels wel duidelijk is, is dat gedachteloos je spouw na-isoleren niet altijd wenselijk is en dat bij veel bedrijven het aan robuuste inventarisatie en onderzoek ontbreekt. Een beetje u vraagt wij blazen (in).”

“Mijn voornaamste zorg is dat nu onder grote politieke druk we maar gaan isoleren en we nauwelijks een besef hebben van eventuele vervolgschade op korte en middellange termijn. Daar maak ik me best wel zorgen over als bouwprofessional.”

Puk van Meegeren van Milieu Centraal reageert: "Na-isoleren van een lege spouw is een goed idee, met de kanttekening dat je met een deskundig gecertificeerd bedrijf in zee moet gaan. Het na-isoleren van een spouw waar al isolatie in zit, luistert nauw en kan niet altijd. Zie ook onze handreiking over dit onderwerp."

Een betere energietransitie begint bij jezelf
Het toont aan hoe belangrijk het is onderzoek op voorhand te doen waarbij in de spouw gekeken wordt om te zien wat de conditie van het bestaande isolatie-materiaal is en om te kijken hoe het metselwerk is. Want hier blijft de woningeigenaar met een enorm hoofdpijndossier zitten. Bij dergelijk vooronderzoek had het isolatiebedrijf moeten zeggen: “Sorry, maar het kan helaas niet.”

Warmte365 heeft een aantal isolatiebedrijven benaderd voor een reactie. Die gingen er liever niet op in helaas. Wij nodigen een ieder uit die verstand heeft van de materie om te reageren. Want een betere energietransitie, begint bij jezelf.