De toekomst van gebouwengineering

21.05.2025 Patrick Jansen Hoofd innovatie en kennismanagement bij Rensa

De toekomst van gebouwengineering

De technologische vooruitgang en groei in de Nederlandse technische installatiebranche bieden ongekende kansen, zelfs tegen de achtergrond van afzwakkende klimaatambities en een lage projectvoorraad. De omzetstijging in de technieksector met maar liefst 12 miljard euro benadrukt het enorme potentieel van deze markt.

Niet alleen is er voldoende werk, de complexiteit in de bouwsector groeit door de invoering van Europese regelgeving, zoals de Verordening Bouwproducten en de nieuwe richtlijn voor de Energieprestatie van Gebouwen. Dit ondanks het STOER-programma, dat juist mikt op regelreductie.

Om deze grote hoeveelheid werk met toenemende complexiteit aan te kunnen, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van prefab-toepassingen. Deze verschuiving leidt tot een grotere behoefte aan engineerings- en werkvoorbereidingstijd, en dus een groeiende vraag naar engineeringcapaciteit. Zodra actuele obstakels, zoals de stikstofproblematiek, worden opgelost, zal de behoefte aan geavanceerde engineeringsoplossingen alleen maar toenemen.

Er ligt een enorme kans in het digitaliseren van advies- en engineeringstrajecten. Door automatisering kunnen engineers hun efficiëntie en productiviteit sterk verbeteren. Digitalisatie stelt hen in staat om complexe berekeningen en ontwerpen sneller en efficiënter uit te voeren, waardoor meer werk in dezelfde tijd kan worden verricht. Tijdens evenementen zoals Autodesk DevCon Europe in mei en NXT BLD in juni, worden de nieuwste technische mogelijkheden gepresenteerd. Door deze technologieën te omarmen, kan de bouwsector niet alleen de toekomstige vraag opvangen, maar ook zijn processen optimaliseren.

De kansen zijn groot en de technologische middelen liggen binnen handbereik. Nu is het moment om de volgende stap in digitalisatie te zetten. Maak daarbij gebruik van de praktijkvoorbeelden op de website van Digigo.