Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen afhankelijk van situatie

14.05.2021 Joyce Beuken

Natuurlijke koudemiddelen in warmtepompen afhankelijk van situatie

De warmtepomp speelt een grote rol binnen de transitie naar duurzame energie. Maar zelfs deze pomp heeft nog terrein te winnen op het gebied van verduurzaming. Met welke natuurlijke koudemiddelen kan het apparaat goed functioneren en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk verder verminderen?

Tijdens een webinar over het gebruik van natuurlijke koudemiddelen zijn de belangrijkste bevindingen uit het rapport over dit onderwerp gepresenteerd door partijen die eraan mee hebben gewerkt.

De laatste jaren zijn er al verscheidene maatregelen genomen om er voor te zorgen dat de impact van koelmiddelen daalt. Want hoewel een koudemiddel continu rouleert en dus niet veelvuldig wordt uitgestoten, zoals bij aardgas voor koken of verwarming het geval is, kan de milieu impact wel degelijk groot zijn. Vooral nu we zo’n grote hoeveelheid warmtepompen ontwikkelen.

Beperkingen
Zo mogen huishoudelijke koelkasten al ruim vijf jaar niet meer worden verkocht wanneer ze een koudemiddel bevatten met een Global Warming Potential (GWP) van boven de 150. Ook zijn er meer beperkingen: Verplaatsbare klimaatregelingsapparatuur voor gebouwen (hermetisch afgesloten apparatuur die door de eindgebruiker van de ene kamer naar de andere kunnen worden verplaatst) die HFK’s met een GWP van 150 of meer bevatten mogen vanaf 1 januari 2020 niet meer worden verkocht. Single-split airconditioningsystemen die minder dan 3kg gefluoreerde broeikasgassen bevatten en die gefluoreerde broeikasgassen met een GWP van 750 of meer bevatten of nodig hebben voor de werking ervan zijn vanaf 2025 verboden.

Om te bepalen welke natuurlijke koudemiddelen het meest aantrekkelijk zijn voor de sector, is niet alleen het GWP van groot belang. In het onderzoek van TKI is tevens gekeken naar het rendement van een middel en de prestatie bij verschillende (buiten)temperaturen. De laatste parameter bleek eigenlijk een verwaarloosbaar effect te hebben op de prestatie van het middel.

Situatie afhankelijk
Volgens sprekers is het met name belangrijk om in acht te nemen voor welke situatie men op zoek is naar een systeem. Zo zijn koolwaterstoffen als propaan een logischere keuze voor kleine warmtepompen, terwijl CO2 bij kleine collectieven of horeca een betere uitkomst biedt. Het is belangrijk dat ook de mate van veiligheid in acht wordt genomen, zo is propaan een zeer brandbaar middel.

Ten slotte doet het team achter het rapport een aanbeveling: “Overweeg natuurlijke koudemiddelen in een vroeg stadium van een project, het liefst nu al. Investeer in kennis en opleiding zodat men weet wat het juiste middel is voor welke situatie en hoe ermee om te gaan.”

De komende weken organiseert TKI Urban Energy nog meer webinars over de rol van duurzaamheid in renovatie. Bekijk hier de agenda en schrijf je in.