Nederland komt met afbouwplan van Russische fossiele energie

06.04.2022 Jan de Wit

Nederland komt met afbouwplan van Russische fossiele energie

In navolging van Duitsland zal Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, eind april met een afbouwplan van Russische fossiele energie komen, dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit afbouwplan – inclusief tijdspad – zal in samenhang worden gepresenteerd met de leveringszekerheid van aardgas voor de komende winter.

Na de recente toespraak van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in de Tweede Kamer vond er een debat tussen de Kamerleden plaats. Hierin dienden Jesse Klaver (GroenLinks) en Kati Piri en Lilianne Ploumen (PvdA) een motie in waarin zij het kabinet oproepen om voor 1 mei 2022 een concreet afbouwplan van Russische olie, gas en kolen te presenteren.

Jetten schrijft dat hij, ook op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken, de motie volledig omarmt. Het definitieve oordeel liet hij daarbij aan de Kamer, die de motie eveneens omarmde.

De minister benadrukt daarbij dat hij de extra maatregelen tegen Russische kolen en olie zo veel mogelijk op Europees niveau wil afstemmen. De importafhankelijkheid is immers een opgave voor de hele Europese Unie.

Russische invloed minimaliseren
Klaver noemt het “onverteerbaar” dat er Europees geld voor olie, kolen en gas naar de Russische oorlogskas gaat. GroenLinks en PvdA trokken voor deze motie samen op, zoals ze dat op steeds meer terreinen doen.

"Daarom is het goed dat we eindelijk als land de stap zetten om te stoppen met de aankoop van Russische fossiele brandstoffen. En daar planmatig en doelgericht naartoe werken. Het zal niet makkelijk zijn en vraagt investeringen. We moeten energie besparen en versneld duurzame energie opwekken ", aldus Klaver.

"Nederland maakt sinds het starten van de oorlog in Oekraïne niet minder, maar meer geld over naar Rusland voor de import van olie. Daarmee financieren wij mede de oorlogsvoering van Poetin, in navolging van andere Europese landen moeten we daar zo snel mogelijk verandering in brengen", zegt Ploumen.

Ook dienden Suzanne Kröger (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) aanvullende moties in voor een mobilisatieplan – zodat elke verwarmingsinstallatie in Nederland nog dit jaar op de juiste manier wordt ingesteld en tot wel 30 procent aan import van Russisch aardas wordt bespaard.

En voor concrete besparingsdoelen rondom het gebruik van aardgas, steenkool en olie, en voor het in kaart brengen  van de rol van Russisch energiebedrijven in het Nederlandse energiesysteem en hoe dit systeem onafhankelijk van Russische invloeden kan worden.