Neptunusballen houden de boel warm

12.01.2022 Simone Tresoor

Neptunusballen houden de boel warm

Eigenlijk heten ze posidonia oceanica, maar in de volksmond kennen we ze als neptunusballen of zeegrasballen en in Duitsland worden ze nu verwerkt tot isolatiemateriaal, schrijft Innovation Origins.

Het materiaal is warm in de winter en koel in de zomer, geluiddempend, schimmelresistent, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Het bouwmateriaal werd enkele jaren geleden ontdekt door, de inmiddels overleden, hoogleraar architectuur en monumentenzorg Richard Meier.

Gedroogd zijn ze schimmelresistent
Zijn vrouw en zoons hebben het materiaal inmiddels verder ontwikkeld en geproduceerd. Het zeegras komt uit de Middellandse Zee en groeit op tientallen meters diepte. Tijdens storm wordt het losgerukt van de bodem en spoelen de bollen aan op het strand.

Richard Meier zag de ballen in grote getalen op het strand liggen tijdens een vakantie aan de Spaanse Costa Blanca. Het bleek dat ze rechtstreeks de vuilverbranding in gingen. Maar als de ballen gedroogd zijn en klein worden gehakt blijft er een bouwmateriaal over dat snel droogt, schimmelresistent is en goede warmte- en geluiddempende eigenschappen heeft.

Arbeidsintensief
Meier richtte zijn bedrijf NeptuTherm op en won verschillende innovatieprijzen. De echt grote doorbraak kwam na zijn dood in 2020 en 2021 door meer aandacht in de bouw voor duurzaamheid.

Het aanbod van zeegrasbollen is best groot, want er spoelt naar schatting elk jaar zo’n 50.000 kubieke meter aan. Maar dat ligt verspreid over de hele Middellandse Zeekust. Het verzamelen is een arbeidsintensieve klus. Ook is de toelevering niet constant omdat ze alleen kunnen worden verzameld na storm. Tenslotte zijn de kosten drie tot vier maal hoger dan synthetische isolatie. Een groot voordeel is wel dat de zeegrasmatten volledig natuurlijk en afbreekbaar zijn.