NVDE: 'Benut bespaarde SDE++ voor duurzame warmte'

22.07.2021 | Nieuws Joyce Beuken

NVDE:

De NVDE pleit voor een flinke uitbreiding van het SDE++-budget voor 2022. Het budget is met name nodig voor duurzame warmte en zou vrij kunnen komen dankzij de Green Deal.

De Europese Green Deal zou gaan leiden tot lagere SDE-uitgaven. Dit biedt volgens de NVDE ruimte voor een budget van circa twee miljard euro in 2022, wat goed kan worden benut voor duurzame warmtesystemen.

Geld beter benut
“Het doel van 49 procent emissiereductie in 2030 is met de huidige plannen nog niet in beeld. De SDE++ is de belangrijkste motor om die reducties te realiseren,” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “Omdat het tijd kost projecten te realiseren, moeten er op korte termijn een paar tandjes bij, ook in de SDE++. Afgelopen jaren is er budget voor duurzame energie onbenut gebleven, en soms zelfs teruggestort in de staatskas.”

Met een stijgende Europese CO2-prijs door de Green Deal komt er de komende jaren meer geld vrij in de SDE++ stelt Van Der Gaag. “Al dat geld is keihard nodig om voldoende CO2 te reduceren en de klimaatdoelen te halen. Op basis van het onderzoek van CE-Delft denken wij dat er ruimte is om de energietransitie een extra boost te geven van twee miljard euro, met name voor duurzame warmte.”

In aanmerking
Ondanks dat de helft van ons energiegebruik uit warmte bestaat, verloopt de verduurzaming hiervan nog flink achter ten opzichte van bijvoorbeeld elektriciteit. De subsidie-intensiteit voor duurzame warmte blijft ondertussen laag. Maar weinig projecten komen in aanmerking voor een subsidiebijdrage.

Er is een financiële boost nodig om te zorgen dat onder meer geo-, bio- en aquathermie ook baat hebben bij de regeling, evenals warmtepompen en e-boilers bijvoorbeeld. Gezien de lange doorlooptijd is het volgens de NVDE noodzaak dat duurzame bronnen voor warmtenetten zo snel mogelijk op gang komen.

Een hogere CO2-prijs scheelt de overheid geld in de SDE++ omdat de CO2-kosten die een bedrijf bespaart in mindering worden gebracht op de subsidie. CE Delft verwacht niet dat de energieprijzen structureel lager zullen zijn dan de Klimaat- en Energieverkenning (KEV), ondanks de tijdelijke dip door corona. Al met al is er volgens de NVDE ruimte voor twee miljard euro extra in de SDE++-ronde van 2022.

subsidieSDE Green DealCO2-reductieNvdeolof van der gaagbudgetduurzaamAquathermiegeothermiewarmtenet

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu