NVDE: 'Budget energieplafond had meer dan miljoen huishoudens aardgasvrij kunnen maken'

28.03.2023 Brendan Hadden

NVDE:

Van het geld dat het kabinet dit jaar uittrok voor het energieplafond hadden 1.129.000 huishoudens van het gas af gekund en een structureel veilige energierekening kunnen hebben, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De NVDE liet een onderzoek uitvoeren door Ecorys, om aan te tonen wat een grootschaligere en structurele aanpak bij het verduurzamen van woningen kan bereiken.

Volgens de laatste schatting van het kabinet komen de kosten van het energieplafond op ongeveer 11,2 miljard euro uit. Het Ecorys-onderzoek laat zien wat er met een soortgelijk bedrag had kunnen gebeuren op het gebied van woningverduurzaming.

De NVDE noemt een aantal baten. Naast de 1.129.000 woningen die aardgasvrij kunnen worden gemaakt, zouden 126.000 daarvan mensen in energiearmoede zijn. In totaal zou het plan tot 1,3 miljard euro per jaar aan energiekosten kunnen besparen, gemiddeld 1.100 euro per huishouden.

Daarnaast zijn er de voordelen op het gebied van duurzaamheid: volgens het onderzoek zou de woningverbetering tot een CO2-reductie van 2,1 megaton per jaar leiden. Volgens het CBS was de totale CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2022 19,7 megaton.

‘Te versnipperd, te ingewikkeld of te karig’
Volgens NVDE-voorzitter Olof van der Gaag is het belangrijk dat er op grotere schaal wordt gedacht over woningverbetering: “De energietransitie gaat alleen lukken als we gewone mensen, met een krappe beurs echt wat moois te bieden hebben. Er zijn best veel regelingen om woningen te verbeteren, maar die zijn te versnipperd, te ingewikkeld of te karig. We stellen voor Rijksgeld te besteden aan een ruimhartige regeling voor de grootschalige aanpak van woningverbetering, te beginnen in buurten met de meeste energiearmoede. Zo wordt de energierekening weer veilig.”

De NVDE noemt ook dat een “grootschalige en voorspelbare uitrol van woningverbetering” voordelen voor netbeheerders heeft. Door planmatig te werk te gaan zou het bijvoorbeeld makkelijker worden netcongestie tegen te gaan en collectieve warmtenetten te realiseren.