Off grid en autarkisch leven met drie generaties

08.09.2022 Simone Tresoor

Off grid en autarkisch leven met drie generaties

We schreven al eens eerder over de bijzondere levensstijl van Harm Speksnijder en zijn familie in de rubriek De Thuisklusser. Hij woont, samen met twaalf anderen  (schoonvader en -moeder, hun twee zoons, drie dochters, twee schoonzonen en vier kleinkinderen), op een terrein volledig off-grid. En het gaat veel verder dan dat, want er wordt biologisch gegeten van eigen moestuin, er is bijna geen restafval, kleding komt vaak van de kringloop, luiers worden gewassen en er wordt zelfs eigen wasmiddel gemaakt. 

Met 260 zonnepanelen, goed voor ruim 75.000 wattpiek aan piekvermogen en een geraamde jaar-oogst van ongeveer 60 megawattuur, drie accu's van in totaal 40,5 kilowatt, een eigen warmtenet en als kers op de taart een eigen IT-netwerk om elektra en  warmte zo slim mogelijk te gebruiken.

Er werd een warmtenet aangelegd naar alle gebouwen, een soort mini-stadsverwarming waarbij warm water gebufferd wordt en met PLC-gestuurde pompen en kleppen wordt gedistribueerd. Deze installatie is er alleen voor de wintermaanden omdat er zo’n zeven maanden voldoende warm water is via de heat pipes en de WTW-installaties. Ook werd er bewust gekozen voor een back-up in de vorm van een houtvergasser en een pelletketel.

Speksnijder: “Dit omdat in de winter, wanneer het energieverbruik het grootst is door de warmtevraag, we geen stroom willen inkopen die vaak grijs of gegreenwashed wordt opgewekt. Dat wil dus wel zeggen dat er elke twee uur hout bijgegooid moet worden. Als in de winter het hout op is,  springt de pelletkachel aan. Overigens komt de biomassa van bomen van eigen terrein en kopen we alleen pellets van ‘goed’ resthout uit Nederland.”

We maken een diepe buiging voor Harm en zijn familie. Bijzonder om te zien hoe zij off grid en autarkisch leven. Kijk vooral even onderstaand filmpje om te zien welke stappen de familie in de tussentijd genomen heeft en om geïnspireerd te raken.

De familie is te volgen via deze website.