08.09.2021 | Actueel Jan de Wit
Het totale aantal warmtepompen in Nederland stijgt dit jaar tot boven de 330.000, dankzij een recordaantal van meer dan 70.000 nieuw geïnstalleerde systemen. Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 blijkt echter dat fabrikanten de groei vanaf 2025 zien afvlakken, waardoor de doelstelling van het Klimaatakkoord in gevaar komt.
"De afgelopen vijf jaar is het totale aantal warmtepompen telkens met meer dan 25 procent gestegen," aldus Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. "Juist wanneer de overheid meer huizen van het gas af wil halen, zien fabrikanten de groei stokken. Zij denken dat er in 2030 nog maar 900.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd, fors minder dan de 1,3 miljoen die het Klimaatakkoord beoogt."
Eind dit jaar moeten alle gemeentes hun regionale transitievisie warmte vaststellen, waarin zij aangeven op welke manier en hoe snel zij hun woningbestand willen verduurzamen. "Het is nu nog onduidelijk in welke mate gemeentes zullen kiezen voor individuele oplossingen”, stelt Heynen.
“Denk hierbij aan warmtepompen als individuele oplossingen, of juist collectieve voorzieningen, zoals warmtenetten. Hierdoor weten fabrikanten niet met welke vraag zij rekening moeten houden en zijn zij terughoudend met hun inschatting voor de langere termijn."
Potentieel hybride warmtepomp
Wanneer gemeentes kiezen voor warmtepompen, is het voor fabrikanten belangrijk om te weten welk type de voorkeur krijgt. Uit het Warmtepomp Trendrapport blijkt dat all-electric warmtepompen, waarbij een woning van het gasnet afgekoppeld kan worden, verreweg het populairst zijn.
Recent pleitte de coalitie HR-Hybride er echter voor om meer in te zetten op hybride warmtepompen, die ook nog warmte kunnen opwekken door ‘ouderwetse’ verbranding van gas. In dat geval zou het aandeel hybride warmtepompen snel groter worden dan de 13 procent van de nieuwe installaties die zij nu vertegenwoordigen.
Het onderzoek voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs Duurzaam Verwarmd en de Dutch Heat Pump Association. Het trendrapport is vanaf nu hier te downloaden.
In één dag de collectieve cv-ketel van 50 woningen vervangen met één warmtepomp
Maatwerk door de groothandel, warmte door Navetto
ACM geeft netbeheerders lucht met codebesluit congestiemanagement
Gasprijs terug naar niveau voor inval Oekraïne
Europese Commissie wil dat de uitrol van warmtepompen verdubbelt
2,2 miljard euro uit klimaat- en transitiefonds
Panasonic levert Aquarea All-in-One compact bij Green Village in Delft
De Cascade Manager maakt een flinke energielabelsprong mogelijk
22 juni 2022: Kennissessie Stichting Warmtenetwerk ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’
De ULTRA 8 radiatoren met vlakke voorplaat zijn nu ook uit voorraad leverbaar
Panasonic Aquarea T-CAP Mono-bloc J Generatie R32 nu met 3-fase optie
PHOE
Stichting Warmtenetwerk