Ondanks recordgroei warmtepompen blijft klimaatdoel onzeker

08.09.2021 | Actueel Jan de Wit

Ondanks recordgroei warmtepompen blijft klimaatdoel onzeker
©Ton van Til

Het totale aantal warmtepompen in Nederland stijgt dit jaar tot boven de 330.000, dankzij een recordaantal van meer dan 70.000 nieuw geïnstalleerde systemen. Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 blijkt echter dat fabrikanten de groei vanaf 2025 zien afvlakken, waardoor de doelstelling van het Klimaatakkoord in gevaar komt.

"De afgelopen vijf jaar is het totale aantal warmtepompen telkens met meer dan 25 procent gestegen," aldus Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. "Juist wanneer de overheid meer huizen van het gas af wil halen, zien fabrikanten de groei stokken. Zij denken dat er in 2030 nog maar 900.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd, fors minder dan de 1,3 miljoen die het Klimaatakkoord beoogt."

Eind dit jaar moeten alle gemeentes hun regionale transitievisie warmte vaststellen, waarin zij aangeven op welke manier en hoe snel zij hun woningbestand willen verduurzamen. "Het is nu nog onduidelijk in welke mate gemeentes zullen kiezen voor individuele oplossingen”, stelt Heynen.

“Denk hierbij aan warmtepompen als individuele oplossingen, of juist collectieve voorzieningen, zoals warmtenetten. Hierdoor weten fabrikanten niet met welke vraag zij rekening moeten houden en zijn zij terughoudend met hun inschatting voor de langere termijn."

Potentieel hybride warmtepomp
Wanneer gemeentes kiezen voor warmtepompen, is het voor fabrikanten belangrijk om te weten welk type de voorkeur krijgt. Uit het Warmtepomp Trendrapport blijkt dat all-electric warmtepompen, waarbij een woning van het gasnet afgekoppeld kan worden, verreweg het populairst zijn.

Recent pleitte de coalitie HR-Hybride er echter voor om meer in te zetten op hybride warmtepompen, die ook nog warmte kunnen opwekken door ‘ouderwetse’ verbranding van gas. In dat geval zou het aandeel hybride warmtepompen snel groter worden dan de 13 procent van de nieuwe installaties die zij nu vertegenwoordigen.

Het onderzoek voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dutch New Energy Research in opdracht van vakbeurs Duurzaam Verwarmd en de Dutch Heat Pump Association. Het trendrapport is vanaf nu hier te downloaden.

warmtepomp trendrapport 2021Dutch New Energy ResearchRolf Heynenduurzaam verwarmdDutch Heat Pump AssociationCoalitie HR-Hybridewarmtepompenhybride warmtepompwarmtenettenklimaatakkoordAll-electricall-electric warmtepomp

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Event: RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’

2 november 2022
10:00 - 17:00
congrescentrum NBC

RES

Lees verder

Seminar: ‘Toepassing WKO-installatie op campussen, kantorenparken en bedrijventerreinen’

3 november 2022
13:00 - 17:30
Technische Universiteit Delft

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Kennisevent Twinleidingen, 10 november 2022

Logo Stichting Warmtenetwerk
10 november 2022
van 13.30 tot 17.30 uur
Van der Valk Hotel Tiel, Laan van Westroijen 10

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu